Polędwica wędzona parzona
![]() |
Polędwica wędzona parzona |
Polędwica wędzona parzona
Nie od dziś wiadomo, że nie ma nic lepszego, niż swojska wędlina. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką elektrycznej wędzarni i muszę przyznać, że to ogromne ułatwienie, jeśli chodzi o wędzenie. Przede wszystkim utrzymanie odpowiedniej temperatury w takiej wędzarni jest bardzo proste, a to jest przecież najważniejsza sprawa, jeśli chodzi o wędzenie.
Dziś zostawiam Ci przepis na wędzoną polędwicę, którą później sparzyłam. Wyszła soczysta i delikatna. Ja schab zawsze wkładam w siatkę, mięso ma wtedy fajny kształt, ale można ją przygotować również bez użycia siatki. To tylko kwestia gustu.
Część mięsa zawakowałam, to super pomysł na to, żeby przechować je świeże na dłużej. Polędwicę można też zamrozić, ale ja mam wrażenie, że po rozmrożeniu jest bardziej wodnista, więc staram się tego nie robić. Oczywiście, każdy robi tak, jak lubi najbardziej.
Inne przepisy na domowe wędliny na blogu
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Polędwica wędzona parzona
Składniki:
- 2 kg schabu wieprzowego
- 60 g peklosoli
- 1000 ml wody
- ok. 20 ml nastrzyku na kg mięsa (z przygotowanej solanki)
Wykonanie
- Wodę zagotuj, gdy przestygnie dodaj pekosól i wymieszaj.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Mięso podziel na dwa kawałki.
- Każdy kawałek nastrzyknij przygotowaną solanką.
- Mięso włóż do szklanego naczynia, zalej solanką. W razie potrzeby dociśnij, tak, żeby mięso znajdowało się całkowicie pod wodą.
- Naczynie przykryj i włóż do lodówki na pięć dni.
- Temperatura powinna oscylować w granicy 4-6 stopni Celsjusza.
- Raz na 2 dni mięso obróć.
- Po pięciu dniach mięso wyjmij z solanki, osusz papierowym ręcznikiem.
- Ja włożyłam je do siatki, ale nie jest to konieczne.
- Powieś je w temperaturze pokojowej na 2 - 3 godziny.
- Wędzarnię elektryczną wygrzej do 40 stopni Celsjusza.
- Włóż do środka mięso, otwórz wlot i wylot powietrza, włącz wentylator i osuszaj mięso, aż będzie suche w dotyku.
- Podpal zrębki, zamknij wlot powietrza i uruchom generator dymu.
- Gdy zrębki zaczną porządnie dymić, przymknij nieco wylot powietrza.
- Ustaw temperaturę na 55 stopni Celsjusza i wędź schab przez około 4 godziny, do uzyskania odpowiedniego koloru.
- Po tym czasie w garnku, w którym będziesz parzyć mięso, podgrzej wodę do 70 - 75 stopni Celsjusza.
- W jeden kawałek mięsa wbij termometr.
- Parz mięso, aż do uzyskania wewnątrz mięsa 62 stopni Celsjusza.
- Wyjmij z garnka i włóż na kilka minut do zimnej wody, żeby je schłodzić.
![]() |
Polędwica wędzona |
Komentarze
Prześlij komentarz