Udka z indyka w słoiku - konserwa drobiowa
![]() |
Udka z indyka w słoiku |
Udka z indyka w słoiku - konserwa drobiowa
Uwielbiam wszelakie mięsa zamknięte w słoikach. To trochę taki smak z dzieciństwa czy młodzieńczych lat, gdy przed wyjazdem na wakacje czy na studia, w domowej kuchni powstawały takie cuda, które później były żelaznym zapasem. Takie konserwy robiło się też z resztek pozostałych po świniobiciu na wsi lub gdy z tejże wsi przywoziło się ćwiartkę świni. Kto dziś pamięta te czasy? 😀
Filmik krok po kroku z przepisem
Filmik, jak przygotować krok po kroku te udka z indyka w słoiku znajdziesz na moim Instagramie. Kliknij w link, żeby do niego przejść → https://www.instagram.com/p/DFYFxi8I8oJ/.
Domowe wędliny na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne smakowite przepisy na domowe wędliny. Jeśli chcesz przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany link poniżej:
- Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie do pieczenia
- Kiełbasa żywiecka podsuszana bez wędzenia
- Golonka ze słoika - konserwa mięsna
- Kiełbasa żywiecka bez wędzenia
- Kiełbasa z piekarnika podsuszana
- Schab gotowany 20 minut
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Udka z indyka w słoiku- konserwa drobiowa
Czas przygotowania: ok. 280 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 3 słoiki o poj. 350 ml
Składniki:
- 1000 g udek z indyka
- 16 g soli kamiennej
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- ok. 200 ml wody, bulionu lub wywaru*
* Wywar przygotujesz z resztek, które zostały po oczyszczeniu mięsa, czyli kości, skórek i tłuszczu.
Wykonanie
- Mięso oddziel od kości, usuń skórę, ścięgna i tłuszcz.
- Mięso pokrój w kostkę, natomiast resztę włóż do małego garnka i zalej wodą, tak żeby wszystko było zakryte.
- Gotuj ma małym ogniu pod przykryciem przez 2 - 3 godziny. Ten wywar wykorzystasz do wlania do słoików. Możesz też wykorzystać wodę, ale taki wywar ma więcej smaku i łatwiej utworzy się galaretka.
- Mięso włóż do miski, dodaj sól i pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszaj.
- Miskę przykryj i włóż do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach mięso wymieszaj.
- Słoiki i zakrętki umyj i wyparz.
- Mięso układaj partami, za każdym razem ubijając je w słoiku.
- Na koniec do każdego słoika wlej po około 50 ml zimnego płynu (wody, bulionu lub wywaru).
- Słoiki dobrze zakręć i wstaw do garnka wyłożonego kuchenną ściereczką.
- Wlej zimną wodę, powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika.
- Garnek przykryj i podgrzej wodę do 80 stopni C.
- Parz mięso w tej temperaturze przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie słoiki dokręć i odstaw słoiki do wystudzenia.
- Następnego dnia powtórz czynność parzenia i pasteryzuj w tej samej temperaturze przez 60 minut.
- Jeśli chcesz zostawić słoiki z mięsem do dłuższego przechowania, po 24 godzinach jeszcze raz powtórz proces pasteryzacji.
![]() |
Udka z indyka w słoiku |
Komentarze
Prześlij komentarz