Udka z indyka w słoiku - konserwa drobiowa

kawałki mięsa zamknięte w słoiku
Udka z indyka w słoiku
 

Udka z indyka w słoiku - konserwa drobiowa

Uwielbiam wszelakie mięsa zamknięte w słoikach. To trochę taki smak z dzieciństwa czy młodzieńczych lat, gdy przed wyjazdem na wakacje czy na studia, w domowej kuchni powstawały takie cuda, które później były żelaznym zapasem. Takie konserwy robiło się też z resztek pozostałych po  świniobiciu na wsi lub gdy z tejże wsi przywoziło się ćwiartkę świni. Kto dziś pamięta te czasy? 😀

Dziś konserwy robimy po to, żeby jeść trochę zdrowiej i eliminować z naszego jedzenia wszelkie zbędne konserwanty i wypełniacze. To taki pyszny dodatek do kanapek pod hasłem: wiem co jem. Tym razem zrobiłam konserwę drobiowa, a dokładniej z indyka. Mięsem, które się do tego idealnie nadaje są udka.

Do mięsa warto dodać płyn, żeby wytworzyła się galaretka. Można użyć wody, ale ja polecam wywar przygotowany na bazie resztek, które nam zostały z trybowania udek. Doda smaku udkom, ma w sobie kolagen i trochę tłuszczu. A jeśli wolisz sztywniejszą galaretkę dodaj do każdego słoika odrobinę żelatyny.


Filmik krok po kroku z przepisem

Filmik, jak przygotować krok po kroku te udka z indyka w słoiku znajdziesz na moim Instagramie. Kliknij w link, żeby do niego przejść →  https://www.instagram.com/p/DFYFxi8I8oJ/.


Domowe wędliny na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne smakowite przepisy na domowe wędliny. Jeśli chcesz przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany link poniżej:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


konserwa mięsna z słoiku


Udka z indyka w słoiku- konserwa drobiowa

Czas przygotowania: ok. 280 minut + czas oczekiwania

Proporcje na 3 słoiki o poj. 350 ml

Składniki:

  • 1000 g udek z indyka
  • 16 g soli kamiennej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • ok. 200 ml wody, bulionu lub wywaru*

* Wywar przygotujesz z resztek, które zostały po oczyszczeniu mięsa, czyli kości, skórek i tłuszczu.


Wykonanie

  • Mięso oddziel od kości, usuń skórę, ścięgna i tłuszcz.
  • Mięso pokrój w kostkę, natomiast resztę włóż do małego garnka i zalej wodą, tak żeby wszystko było zakryte.
  • Gotuj ma małym ogniu pod przykryciem przez 2 - 3 godziny. Ten wywar wykorzystasz do wlania do słoików. Możesz też wykorzystać wodę, ale taki wywar ma więcej smaku i łatwiej utworzy się galaretka.
  • Mięso włóż do miski, dodaj sól i pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszaj.
  • Miskę przykryj i włóż do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach mięso wymieszaj.
  • Słoiki i zakrętki umyj i wyparz.
  • Mięso układaj partami, za każdym razem ubijając je w słoiku.
  • Na koniec do każdego słoika wlej po około 50 ml zimnego płynu (wody, bulionu lub wywaru).
  • Słoiki dobrze zakręć i wstaw do garnka wyłożonego kuchenną ściereczką.
  • Wlej zimną wodę, powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika.
  • Garnek przykryj i podgrzej wodę do 80 stopni C.
  • Parz mięso w tej temperaturze przez 1,5 godziny.
  • Po tym czasie słoiki dokręć i odstaw słoiki do wystudzenia.
  • Następnego dnia powtórz czynność parzenia i pasteryzuj w tej samej temperaturze  przez 60 minut.
  • Jeśli chcesz zostawić słoiki z mięsem do dłuższego przechowania, po 24 godzinach jeszcze raz powtórz proces pasteryzacji. 


Udka z indyka w słoiku

Komentarze