Biała kiełbasa z grilla marynowana w przyprawach

Biała kiełbasa z grilla marynowana w przyprawach
 

Od zawsze wiadomo, że kiełbasa niepodzielenie rządzi na grillu. Z reguły wrzucamy ją po prostu na ruszt i gotowe. Natomiast dziś mam dla Ciebie trochę inną inspirację, która nada naszej królowej kiełbasie zupełnie innego wymiaru.

Biała kiełbasa z grilla marynowana w przyprawach, to moje tegoroczne odkrycie, polecam Ci ten przepis, mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.

A do tego jeszcze, do mojego przepisu postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę, która zdecydowanie dużo rzadziej ląduje na ruszcie, a  szkoda, bo jest bardzo smaczna. Można ją także przygotować na wiele sposobów, zamarynowanie jej w przyprawach, to właśnie jeden z nich.

Na blogu znajdziesz inne grillowe przepisy:


Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię na mojego Instagrama → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.

 

 

Biała kiełbasa z grilla marynowana w przyprawach 

Czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania

Składniki:

  • 4 białe sparzone kiełbasy
  • 1 spora cebula

Marynata

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • szczypta chili
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Wrzuć do moździerza czosnek, natkę, paprykę, chili, sól i pieprz. 
  • Wlej olej i dokładnie wszystko utrzyj.  
  • Kiełbasy delikatnie ponacinaj i natrzyj dokładnie marynata. 
  • Włóż do szklanego naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. 
  • Najlepiej, żeby kiełbasa poleżała w marynacie 5-6 godzin.
  • Po tym czasie połóż kiełbasę na rozgrzanej płycie na ruszcie grilla. 
  • Grilluj z obydwu stron, a w połowie grillowanie obok kiełbasy ułóż pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszaj ją z tłuszczem, który wytopił się z kiełbasy i delikatnie przyrumień.



Komentarze