Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach
![]() |
Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach |
Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach - najlepszy przepis
Nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie uwędzona wędlina! Tym razem zapraszam po przepis na pierś z kurczaka, która najpierw została zamarynowana w przyprawach. Pierś z kurczaka, to idealny dodatek do chleba dla całej rodzinki. Nie jest tłusta, za to bardzo soczysta i delikatna. Będzie też idealnym dodatkiem do - na przykład - sałatki z makaronem, kukurydza i ananasem.
Tak jak napisałam powyżej, mięso drobiowe jest chude, więc pamiętaj żeby się trzymać dokładnie podanych przeze mnie temperatur i całej procedury wędzenia. To bardzo ważne, żeby pierś faktycznie wyszła soczysta i krucha.
Filmik z przepisem krok po kroku
Inne przepisy na wędzonki na blogu
Na moim blogu znajdują się także inne pyszne przepisy na wędzone wędliny i nie tylko. My na przykład bardzo lubimy też wędzone białe serki typu włoskiego. Serdecznie polecam!
- Wędzone żeberka bez parzenia
- Wędzone serki
- Polędwica wędzona parzona
- Szynka domowa wędzona
- Wędzona słonina, czyli sało
- Kiełbasa krakowska parzona
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach
Składniki:
- 1200 g piersi z kurczaka
- 18 g soli
- 1 czubata łyżeczka papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
- Natrzyj nimi dokładnie każdą pierś.
- Mięso włóż do szklanego pojemnika, przykryj i włóż do lodówki na 48 godzin.
- Po 24 godzinach mięso odwróć na drugą stronę.
- Po upływie 48 godzin wyjmij mięso z lodówki, osusz ręcznikiem papierowym i zostaw w temperaturze pokojowej na 2 - 3 godziny.
- Włącz wędzarnię, otwórz wlot i wylot powietrza, ustaw temperaturę na 45 stopni Celsjusza.
- Gdy wędzarnia się wygrzeje powieś w środku mięso nadziane na haki.
- Osuszaj mięso, aż będzie w dotyku całkiem suche.
- Podpal zrębki, zamknij wlot powietrza, ustaw temperaturę na 55 stopni Celsjusza.
- Uruchom generator dymu i wędź mięso przez 4 godziny.
- Po tym czasie parz mięso w wodzie o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza, aż do uzyskania wewnątrz mięsa 72 stopni Celsjusza.
- Natychmiast schłodź mięso w zimnej wodzie.
![]() |
Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach |
Komentarze
Prześlij komentarz