Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach


Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach


Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach - najlepszy przepis

Nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie uwędzona wędlina! Tym razem zapraszam po przepis na pierś z kurczaka, która najpierw została zamarynowana w przyprawach. Pierś z kurczaka, to idealny dodatek do chleba dla całej rodzinki. Nie jest tłusta, za to bardzo soczysta i delikatna. Będzie też idealnym dodatkiem do - na przykład - sałatki z makaronem, kukurydza i ananasem.

Tak jak napisałam powyżej, mięso drobiowe jest chude, więc pamiętaj żeby się trzymać dokładnie podanych przeze mnie temperatur i całej procedury wędzenia. To bardzo ważne, żeby pierś faktycznie wyszła soczysta i krucha.



Filmik z przepisem krok po kroku

Na moim Instagramie znajdziesz również krótki filmik z przepisem, jak przygotować taką aromatyczna wędzoną pierś z kurczaka w przyprawach:

Inne przepisy na wędzonki na blogu

Na moim blogu znajdują się także inne pyszne przepisy na wędzone wędliny i nie tylko. My na przykład bardzo lubimy też wędzone białe serki typu włoskiego. Serdecznie polecam!

Aby przejść do konkretnego przepisu, po prostu kliknij w  wybrany przez Ciebie link poniżej:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach

Składniki:

  • 1200 g piersi z kurczaka
  • 18 g soli 
  • 1 czubata łyżeczka papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu


Wykonanie

  • W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
  • Natrzyj nimi dokładnie każdą pierś.
  • Mięso włóż do szklanego pojemnika, przykryj i włóż do lodówki na 48 godzin.
  • Po 24 godzinach mięso odwróć na drugą stronę.
  • Po upływie 48 godzin wyjmij mięso z  lodówki, osusz ręcznikiem papierowym i zostaw w temperaturze pokojowej na 2 - 3 godziny. 
  • Włącz wędzarnię, otwórz wlot i wylot powietrza, ustaw temperaturę na 45 stopni Celsjusza.
  • Gdy wędzarnia się wygrzeje powieś w środku mięso nadziane na haki.
  • Osuszaj mięso, aż będzie w dotyku całkiem suche.
  • Podpal zrębki, zamknij wlot powietrza, ustaw temperaturę na 55 stopni Celsjusza.
  • Uruchom generator dymu i wędź mięso przez 4 godziny.
  • Po tym czasie parz mięso w wodzie o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza, aż do uzyskania wewnątrz mięsa 72 stopni Celsjusza.
  • Natychmiast schłodź mięso w zimnej wodzie.


Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach

 

Komentarze