Kiełbasa żywiecka wędzona podsuszana
![]() |
| Kiełbasa żywiecka wędzona podsuszana |
Kiełbasa żywiecka wędzona podsuszana
I jeszcze jedna uwaga odnośnie długości batonów kiełbasy. Pamiętaj, że kiełbasa po uwędzeniu musi być parzona, a do tego jest potrzebny garnek o odpowiedniej średnicy. Uwzględnij to przy cięciu białkowych osłonek. Z podanej przeze mnie ilości mięsa otrzymasz 8 kiełbas o około 30 cm. długości.
Przepis na kiełbasę krok po kroku
Na moim Instagramie znajdziesz także krótki filmik z przepisem krok po kroku na tę pyszną wędzoną kiełbasę żywiecką. Aby go obejrzeć kliknij w link poniżej:
Przepisy na wędzone mięsa na blogu
Na moim blogu znajdują się również inne pyszne przepisy na wędzone mięsa i nie tylko. Jeśli chcesz przejść do któregoś z przepisów, kliknij w wybrany przez Ciebie link i zostaniesz przeniesiona/y do szczegółowego przepisu:
- Pierś z kurczaka wędzona w przyprawach
- Wędzone żeberka bez parzenia
- Polędwica wędzona parzona
- Szynka domowa wędzona
- Wędzone ćwiartki z kurczaka
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Kiełbasa żywiecka wędzona podsuszana
Składniki na 5 kg kiełbasy:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 2,5 kg karkówki wieprzowej
- 0,5 kg pręgi wołowej
- 90 g peklosoli
- 5 g cukru (opcjonalnie)
- 10 g czarnego mielonego pieprzu
- 10 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę
- osłonki białkowe o średnicy 55 mm
- sznurek
Wykonanie
- Łopatkę pokrój w kostkę 2 x 2 cm.
- Karkówkę zmiel na sitku nr 13.
- Przed zmieleniem pręgi wymieszaj ją z 50 ml wody i włóż na 30 minut do zamrażalnika.
- Pręgę zmiel na sitku nr 8.
- Każdy rodzaj mięsa pekluj oddzielnie.
- Ilość peklosoli podziel proporcjonalnie do wagi mięsa. Na kilogram daje się 18 g peklosoli.
- Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4-8 stopni C.
- Po tym czasie do łopatki dodaj pieprz i czosnek, opcjonalnie cukier. Wymieszaj.
- Później dodaj karkówkę i pręgę. Dokładnie wszystko mieszaj, aż masa będzie kleista.
- Osłonki potnik na kawałki o dł. 35 cm. Mocz je przez 15 minut w zimnej wodzie.
- Napełnij je mięsem, dobrze ugnieć, aby pozbyć się powietrza. Mocno zawiąż końcówki
- Kiełbasy osadzaj do 12 godzin w temperaturze do 8 stopni. Natomiast w temperaturze pokojowej wystarczą 3-4 godziny.
- Osusz w wygrzanej wędzarni, aż będą suche w dotyku.
- Wędź gorącym dymem w temperaturze 55 stopni C. przez 4 godziny.
- Następnie kiełbasy parz w temperaturze 72-74 stopni przez ok. 40 minut, do osiągnięcia wewnątrz 68-70 stopni C.
- Na koniec podsusz je w temperaturze 13 - 17 stopni C. do 7 dni.
![]() |
| Kiełbasa żywiecka wędzona podsuszana |



Komentarze
Prześlij komentarz