Masa makowa z bakaliami
![]() |
| Masa makowa z bakaliami |
Masa makowa z bakaliami
Święta Bożego Narodzenia nierozłącznie kojarzą mi się z makowcem. Piekła go moja babia, a później moja teściowa. Oczywiście zawsze używało się do niego domowej masy makowej. Ucierało się ją w makutrze, bo taka smakowała najlepiej.
Dziś masę makową można kupić w sklepie i właśnie często taką masę dodajemy do naszych ciast. Ale warto sprawdzić jaki jest ich skład, bo niestety maku jest w niej tylko 21-22%, natomiast na pierwszym miejscu jest woda, a na drugim cukier. Znajdziesz tam też między innymi syrop glukozowo-fruktozowy, mąkę pszenną, płatki owsiane, a bakalii jest tylko ok. 6%.
Wydaje mi się, że w takim przypadku warto zrobić taką masę makowa z bakaliami w domu. Nie jest to wcale trudne i sami możemy dozować sobie ilość cukru lub zastąpić go, na przykład naturalnym miodem. A bakalii dodać tyle, ile dodawały kiedyś nasze babcie, czyli na bogato.
Jeśli wolisz przygotować masę w wersji ekspresowej, to kliknij w ten link → ekspresowa masą makową z bakaliami.
Świąteczne ciasta na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne świąteczne przepisy na smakowite ciasta. Mam nadzieję, że znajdziesz tu inspiracje na Twój świąteczny stół. Kliknij w link, aby przejść do przepisu:
- Sernik królewski
- Łatwy sernik piernikowy
- seromakowiec - wersja uproszczona
- Świąteczne ciasto marchewkowe
- Piernik marchewkowy
- Makowiec japoński z jabłkiem
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Masa makowa z bakaliami
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 250 g maku
- 300 ml mleka
- 30 g masła
- 80 g miodu
- 50 g cukru
- 50 ml kremówki
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 40 g włoskich orzechów
- 40 g laskowych orzechów
- 50 g płatków migdałów
- 1 łyżka skórek pomarańczowych
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
Wykonanie
- Mak wsyp do garnuszka zalej mlekiem i odstaw na 4 godziny do namoczenia.
- Gotuj na malutkim ogniu przez 15 minut. Wystudź.
- Zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszym sitku, możesz też blendować partiami w blenderze.
- Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier, wymieszaj, żeby się rozpuścił.
- Dodaj miód, kremówkę, rodzynki, żurawinę, migdały, skórki pomarańczowe i posiekane orzechy.
- Wsyp mak i wszystko dokładnie wymieszaj.
![]() |
| Masa makowa z bakaliami |



Komentarze
Prześlij komentarz