Masa makowa z bakaliami

ciemna masa z orzechami w misce
Masa makowa z bakaliami


Masa makowa z bakaliami

Święta Bożego Narodzenia nierozłącznie kojarzą mi się z makowcem. Piekła go moja babia, a później moja teściowa. Oczywiście zawsze używało się do niego domowej masy makowej. Ucierało się ją  w makutrze, bo taka smakowała najlepiej.

Dziś masę makową można kupić w sklepie i właśnie często taką masę dodajemy do naszych ciast. Ale warto sprawdzić jaki jest ich skład, bo niestety maku jest w niej tylko 21-22%, natomiast na pierwszym miejscu jest woda, a na drugim cukier. Znajdziesz tam też między innymi syrop glukozowo-fruktozowy, mąkę pszenną, płatki owsiane, a bakalii jest tylko ok. 6%.

Wydaje mi się, że w takim przypadku warto zrobić taką masę makowa z  bakaliami w domu. Nie jest to wcale trudne i sami możemy dozować sobie ilość cukru lub zastąpić go, na przykład naturalnym miodem. A bakalii dodać tyle, ile dodawały kiedyś nasze babcie, czyli na bogato.

Jeśli wolisz przygotować masę w wersji ekspresowej, to kliknij w ten link → ekspresowa masą makową z bakaliami.


Świąteczne ciasta na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne świąteczne przepisy na smakowite ciasta. Mam nadzieję, że znajdziesz tu inspiracje na Twój świąteczny stół. Kliknij w link, aby przejść do przepisu:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



ciemna masa z bakalii i plasterkiem pomarańczy


Masa makowa z bakaliami

Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 250 g maku
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 80 g miodu
  • 50 g cukru
  • 50 ml kremówki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 40 g włoskich orzechów
  • 40 g laskowych orzechów
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżka skórek pomarańczowych
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej


Wykonanie

  • Mak wsyp do garnuszka zalej mlekiem i odstaw na 4 godziny do namoczenia.
  • Gotuj na malutkim ogniu przez 15 minut. Wystudź.
  • Zmiel dwukrotnie w maszynce  do mielenia mięsa na najmniejszym sitku, możesz też blendować partiami w blenderze.
  • Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier, wymieszaj, żeby się rozpuścił. 
  • Dodaj miód, kremówkę, rodzynki, żurawinę, migdały, skórki pomarańczowe i posiekane orzechy.
  • Wsyp mak i wszystko dokładnie wymieszaj.


masa makowa z płatkami migdałowymi i orzechami
Masa makowa z bakaliami


Komentarze