Świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym

brązowe ciasto z baiałym kremem
Świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym
 

Dziś zapraszam Cię na obłędne świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym. Wystarczy tylko do zwykłego ciasta marchewkowego dodać kilka składników i mamy taki mini torcik, który z pewnością uda się przygotować każdemu.

W cieście jest mielona skórka pomarańczowa i przyprawa do piernika, a dzięki temu, że żółtka są ubite wraz z cukrem na puszystą masę, ciasto jest wilgotne i delikatne. Do tego cynamonowy krem, którym jest przełożone ciasto i robi się pysznie i świątecznie.

To ciasto spokojnie można zrobić dwa czy trzy dni wcześniej i potem przechowywać w chłodnym miejscu. W związku z tym smaki fajnie się przegryzą i bez wątpienia wszyscy współbiesiadnicy będą zachwyceni tym deserem.

Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG. Kliknij, żeby mnie zaobserwować → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/

 

 

 

ciasto przełożone kremem z żurawiną

 

Świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym

Czas przygotowania: 90 minut

Proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm

Składniki 

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 1 marchewka (160 g) 
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka → mielonej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 czubate łyżki posiekanych orzechów laskowych

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kremówki 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • orzechy laskowe 
  • żurawina

 

Wykonanie

  • Do miski wrzuć jajka i cukier, utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę.
  • Wlej cienką strużką olej i zmiksuj.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj ją do masy.
  • Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z przyprawami.
  • Suche składniki dodaj do mokrych i ponownie zmiksuj.
  • Na koniec dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wierzch wyrównaj przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą.
  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 60-65 minut, aż do suchego patyczka.
  • Wyjmij z formy i wystudź na kratce.
  • Wystudzone ciasto przekrój w ten sposób: zetnij górną część o wysokości ok. 2-3 cm., pokrusz ją. Resztę przekrój na dwie równe części.
  • Zrób krem: wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w wysokim pojemniku. Ubijaj, aż do uzyskania gęstego kremu.
  • Dolny kawałek ciasta włóż do tortownicy, posmaruj go połową kremu, włóż drugi krążek ciasta, pamiętaj, aby lekko go docisnąć, po tym posmaruj  go resztą kremu, wyrównaj.
  • Następnie wierzch posyp pokruszonym ciastem.
  • Na koniec ozdób ciasto orzechami i żurawiną.


 

brązowe ciasto na czarnej paterze

Komentarze