Seromakowiec - wersja uproszczona

dwuwarstwowe ciasto z makiem i serem
Seromakowiec  - wersja uproszczona


Seromakowiec - prosty przepis

To pyszne ciasto zawsze gościło na świątecznym stole w domu mojego męża. Moja teściowa piekła najlepszy seromakowiec na świecie, niestety nie ma już jej z nami, i teraz piekę go ja, według jej przepisu oczywiście. I choć osobiście nie przepadam za ciastami z makiem, to muszę przyznać, że to ciasto bardzo mi smakuje. Połączenie masy makowej z bakaliami i masy serowej to super duet.

Wersja, którą przygotowałam tym razem jest nieco uproszczona, ponieważ spód zrobiłam z herbatników, natomiast w oryginalnym przepisie jest ciasto kruche. Jest przy tym nieco więcej pracy, więc jeśli lubisz ułatwiać sobie działania w kuchni, to ta wersja na pewno przypadnie Ci do gustu.

I mały tip ode mnie:  spód ciasta możesz też zrobić z pierniczków, nadadzą one seromakowcowi pysznego korzennego smaku.


Pyszne inspiracje z makiem w roli głównej

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy z wykorzystaniem masy makowej. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w któryś link poniżej:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Seromakowiec  - wersja uproszczona

Proporcje na formę 21 x 21 cm

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

Spód ciasta:

  • 160 g korzennych ciastek lub herbatników
  • 60 g rozpuszczonego masła


Masa makowa


Masa serowa

  • 3 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 500 g zmielonego białego sera
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. łyżeczki soku z cytryny
  • orzechy do posypania


Wykonanie

Spód ciasta

  • Ciastka zblenduj z rozpuszczonym masłem. 
  • Wyłóż nimi dno formy, lekko dociśnij.

Masa makowa

  • Żółtka utrzyj z cukrem. 
  • Białka ubij na sztywną masę.
  • Żółtka wymieszaj z masa makową, a następnie bardzo delikatnie z ubitymi białkami.
  • Masę wyłóż na ciastka i rozprowadź na całej powierzchni.

Masa serowa

  • Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i masłem.
  • Dodaj zmielony ser i zmiksuj na wolnych obrotach.
  • Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj.
  • Masę przełóż na masę makową i wyrównaj.

  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra - dół) przez 60 minut.
  • Po upieczeniu wystudź seromakowiec w formie.
  • Przygotuj lukier: w szklance wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
  • Polej nim zimne ciasto.
  • Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami.


ciasto z makiem i serem posypane orzechami
Seromakowiec  - wersja uproszczona

Komentarze