Seromakowiec - wersja uproszczona
![]() |
| Seromakowiec - wersja uproszczona |
Seromakowiec - prosty przepis
To pyszne ciasto zawsze gościło na świątecznym stole w domu mojego męża. Moja teściowa piekła najlepszy seromakowiec na świecie, niestety nie ma już jej z nami, i teraz piekę go ja, według jej przepisu oczywiście. I choć osobiście nie przepadam za ciastami z makiem, to muszę przyznać, że to ciasto bardzo mi smakuje. Połączenie masy makowej z bakaliami i masy serowej to super duet.
Wersja, którą przygotowałam tym razem jest nieco uproszczona, ponieważ spód zrobiłam z herbatników, natomiast w oryginalnym przepisie jest ciasto kruche. Jest przy tym nieco więcej pracy, więc jeśli lubisz ułatwiać sobie działania w kuchni, to ta wersja na pewno przypadnie Ci do gustu.
I mały tip ode mnie: spód ciasta możesz też zrobić z pierniczków, nadadzą one seromakowcowi pysznego korzennego smaku.
Pyszne inspiracje z makiem w roli głównej
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy z wykorzystaniem masy makowej. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w któryś link poniżej:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Seromakowiec - wersja uproszczona
Proporcje na formę 21 x 21 cm
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
Spód ciasta:
- 160 g korzennych ciastek lub herbatników
- 60 g rozpuszczonego masła
- ok. 600 g domowej masy makowej → kliknij po przepis na masę makową z bakaliami lub ekspresową masę makową z bakaliami
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 3 jajka
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 500 g zmielonego białego sera
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok. łyżeczki soku z cytryny
- orzechy do posypania
Wykonanie
Spód ciasta
- Ciastka zblenduj z rozpuszczonym masłem.
- Wyłóż nimi dno formy, lekko dociśnij.
Masa makowa
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Białka ubij na sztywną masę.
- Żółtka wymieszaj z masa makową, a następnie bardzo delikatnie z ubitymi białkami.
- Masę wyłóż na ciastka i rozprowadź na całej powierzchni.
Masa serowa
- Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i masłem.
- Dodaj zmielony ser i zmiksuj na wolnych obrotach.
- Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj.
- Masę przełóż na masę makową i wyrównaj.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra - dół) przez 60 minut.
- Po upieczeniu wystudź seromakowiec w formie.
- Przygotuj lukier: w szklance wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
- Polej nim zimne ciasto.
- Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami.
![]() |
| Seromakowiec - wersja uproszczona |



Komentarze
Prześlij komentarz