Pieczona pierś z indyka z przyprawami

plastry mięsa na białym talerzu
Pieczona pierś z indyka z przyprawami
 

Pieczona pierś z indyka z przyprawami - prosty przepis

Dziś zapraszam Cię po kolejny przepis na pyszną i zdrową domową wędlinę. Pewnie konserwatyści się ze mną nie zgodzą, bo uważają, że wędlina, to tylko i wyłącznie produkt, który został uwędzony. Ja jednak uważam, że potocznie mówi się wędlina na przetworzone mięso, które kładziemy na kanapki. A może nie mam racji?

Tak czy siak, ta pieczona pierś z indyka z przyprawami jest bardzo prosta do zrobienia, nie zawiera konserwantów, ani zbędnych wypełniaczy. Jest chuda, więc jest idealna dla całej rodziny, dzieci i tych co na diecie. Poza tym jest również doskonałym źródłem białka. A przy okazji można ją podawać nie tylko na zimno, ale także na ciepło.

Filmik z przepisem krok po kroku

Na moim Instagramie opublikowałam również krótki filmik z wykonaniem krok po kroku. Jeśli chcesz go obejrzeć, kliknij w link poniżej:

Przepisy na domowe wędliny na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny. Aby przejść do konkretnego produktu, kliknij w wybrany przez Ciebie link i zostaniesz przekierowana/y do szczegółowego opisu i wykonania:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło


plastry mięsa z indyka w przyprawach


Pieczona pierś z indyka z przyprawami

Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:

  • 1000 g piersi z indyka 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 czubata łyżeczka papryki
  • 1 czubata łyżeczka granulowane czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie

  • Mięso obwiąż sznurkiem.
  • Wszystkie przyprawy i olej wymieszaj w miseczce. 
  • Następnie natrzyj nimi mięso.
  • Pierś włóż do żaroodpornego naczynia i schowaj na min. 12 godzin do lodówki;
  • Po tym czasie piecz mięso w zamkniętym naczyniu przez 10 minut w 200 stopniach C, kolejne 40 minut w 190 stopniach C, a na koniec zdejmij pokrywę naczynia i piecz przez  10 minut z górną grzałką (grillem) w 240 stopniach C.


pokrojone plastry mięsa z piersi z indyka na talerzu
Pieczona pierś z indyka z przyprawami


Komentarze