Pieczona pierś z indyka z przyprawami
![]() |
| Pieczona pierś z indyka z przyprawami |
Pieczona pierś z indyka z przyprawami - prosty przepis
Dziś zapraszam Cię po kolejny przepis na pyszną i zdrową domową wędlinę. Pewnie konserwatyści się ze mną nie zgodzą, bo uważają, że wędlina, to tylko i wyłącznie produkt, który został uwędzony. Ja jednak uważam, że potocznie mówi się wędlina na przetworzone mięso, które kładziemy na kanapki. A może nie mam racji?
Tak czy siak, ta pieczona pierś z indyka z przyprawami jest bardzo prosta do zrobienia, nie zawiera konserwantów, ani zbędnych wypełniaczy. Jest chuda, więc jest idealna dla całej rodziny, dzieci i tych co na diecie. Poza tym jest również doskonałym źródłem białka. A przy okazji można ją podawać nie tylko na zimno, ale także na ciepło.
Filmik z przepisem krok po kroku
Na moim Instagramie opublikowałam również krótki filmik z wykonaniem krok po kroku. Jeśli chcesz go obejrzeć, kliknij w link poniżej:
Przepisy na domowe wędliny na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny. Aby przejść do konkretnego produktu, kliknij w wybrany przez Ciebie link i zostaniesz przekierowana/y do szczegółowego opisu i wykonania:
- Kiełbasa wieprzowa parzona
- Pierś z indyka - soczysta i krucha
- Schab gotowany w rękawie do pieczenia
- Schab pieczony - najprostszy przepis
- Kiełbasa drobiowo-wieprzowa podsuszana
- Pierś-z indyka na kanapki parzona w rękawie do pieczenia
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło
Pieczona pierś z indyka z przyprawami
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 1000 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 czubata łyżeczka papryki
- 1 czubata łyżeczka granulowane czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
- Mięso obwiąż sznurkiem.
- Wszystkie przyprawy i olej wymieszaj w miseczce.
- Następnie natrzyj nimi mięso.
- Pierś włóż do żaroodpornego naczynia i schowaj na min. 12 godzin do lodówki;
- Po tym czasie piecz mięso w zamkniętym naczyniu przez 10 minut w 200 stopniach C, kolejne 40 minut w 190 stopniach C, a na koniec zdejmij pokrywę naczynia i piecz przez 10 minut z górną grzałką (grillem) w 240 stopniach C.
![]() |
| Pieczona pierś z indyka z przyprawami |



Komentarze
Prześlij komentarz