Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami

Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami
 

Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami, to idealny przepis na pyszne letnie ciacho. Tym razem upiekłam je w nieco innym kształcie, bo wykorzystałam formę z kominem do pieczenia babki. Tak więc wyszła mi piękna baba z owocami w środku. Ja dodałam borówki amerykańskie i truskawki, ale Ty możesz też dodać swoje ulubione owoce. Pamiętaj tylko, żeby nie były one zbyt wodniste i, że konieczne jest obtoczenie ich w mące ziemniaczanej.

Ciasto to upiekłam do odcinka Pytania na Śniadanie, tutaj możesz go obejrzeć → Ucierane ciasta - Gatita w Pytanie na Śniadanie.

 

Inne przepisy na ciasta z owocami

Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na ciasta z owocami:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

 

 


Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami

Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • ok. 250 g sezonowych owoców, u mnie maliny, truskawki, borówki amerykańskie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

 

Wykonanie

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. 
  • Następnie powoli wlewaj maślankę i olej, cały czas miksując. 
  • Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, też cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Pamiętaj, aby ciasto było gęste.
  • Truskawki pokrój na ćwiartki. Obtocz je w mące ziemniaczanej.
  • Do ciasta wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.
  • Formę z kominem natłuść i wyłóż na nią ciasto, wyrównaj.
  • Ciasto piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby wydłuż nieco czas pieczenia.
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5 minut, wyjmij z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia. 
  • Składniki na lukier wymieszaj i na koniec polej nim ciasto.
 
 
 

Komentarze