9/24/2015

Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym


Na początek jesieni zapraszam Was na pyszne ciasto z gruszkami i masłem orzechowym, z dodatkiem korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta wybrałam małe gruszki, jest ich 12 sztuk, mamy wtedy pewność, że ładnie się nam upieką.




Parę słów o maśle orzechowym
Aż 67% Polaków uznaje masło orzechowe za tuczące, a ponad 20% badanych nie ma na ten temat wiedzy . Czy to przekonanie jest uzasadnione? By rozwiać wszelkie wątpliwości, oto garść informacji na temat właściwości tego produktu – niezwykle cennego źródła zdrowych tłuszczy, białka, witamin A, D, E i K oraz B3 (niacyny).
Masło orzechowe tuczy? To mit!
29% Polaków uważa, że masło orzechowe zdecydowanie jest tuczące, natomiast 38% badanych twierdzi, że raczej jest tuczące. Jedynie lekko ponad 2% respondentów sądzi, że masło orzechowe zdecydowanie jest nietuczące. Wiedzy na ten temat nie ma ponad 23% naszych rodaków.
Co prawda, fistaszki mają dużo tłuszczu, ale są to tłuszcze nienasycone, które są ważnym elementem budulcowym dla naszego organizmu. Pomagają przyswajać witaminy A, D, E i K, zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają poziom złego cholesterolu, nie zamieniają się
w tkankę tłuszczową. Na profil kwasów tłuszczowych składa się ponad 85 % nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wśród najważniejszych nienasyconych kwasów tłuszczowych eksperci wymieniają: kwas oleinowy oraz linolowy. Pierwszy z nich przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Obniża poziom cholesterolu, zmniejsza skłonności do powstawania zakrzepów krwi, wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi oraz ma działanie przeciwzapalne.
Kwas linolowy to również niezwykle istotny składnik naszej diety, którego nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Badania wskazują, że kwas linolowy może mieć działanie antynowotrowe i antymiażdżycowe. Jego ochronne działanie CLA (kwasu linolowego), istotne zarówno w procesach powstawania nowotworów, jak i w rozwoju miażdżycy wynika także z faktu, że sprzężony kwas linolowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W zestawieniu np. z witaminą E kwas linolowy wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną.


Masło orzechowe Sante nie zawiera szkodliwych tłuszczów „trans”, ulepszaczy ani substancji konserwujących. Stanowi znakomitą alternatywę dla codziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość.
Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami przepysznych orzechów.
Masło orzechowe z kawałkami orzechów Sante jest pozbawione substancji konserwujących i ulepszaczy smaku, ponieważ zostało technologicznie zabezpieczone przed gromadzeniem się szkodliwych tłuszczów typu trans. Doskonale komponuje się ze słodkimi, słonymi oraz pikantnymi potrawami.
Firma Sante posiada  w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie tutaj.


Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 230 g masła
  • 220 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła orzechowego Sante
  •  ok. 700 g małych gruszek

Wykonanie:
Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy, aż do połączenia składników.
Gruszki obieramy ze skórki, zachowując ogonek. Dół ścinamy na prosto, aby gruszki się nie przewracały i wydrążamy gniazdko nasienne i nasiona. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto. Do ciasta wkładamy gruszki. Ciasto pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe, gdy włożony do niego drewniany patyczek będzie suchy.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z całymi gruszkami, są takie eleganckie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam, żeby gruszki były bardziej widoczne, ale ciasto oszalało i bardzo urosło :-).

      Usuń
  2. Z chęcią zmierzę się z tym przepisem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zapraszam i czekam na opinię :).

      Usuń