Likier słony karmel

bezowy-plyn-w-kieliszku
 
Karnawał, to idealny czas na zrobienie sobie domowego likieru. Na blogu znajdziesz przepisy na:
 
A teraz przyszedł czas na likier słony karmel. Ja przygotowałam go na bazie wódki, ale można do niego też dodać odrobinę spirytusu, wtedy będzie mocniejszy. Natomiast jeśli masz w  domu płatki soli, to możesz ich użyć, jako dodatku zamiast soli. Są delikatniejsze w smaku.
 
 


Likier słony karmel


Likier słony karmel

Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1 puszka kajmaku
  • 500 ml kremówki 30%
  • 500 ml wódki
  • 1 łyżeczka soli morskiej grubej


 

Wykonanie

  • W garnku podgrzewaj delikatnie kremówkę i kajmak. 
  • Mieszaj, a gdy się połączą odstaw do całkowitego wystudzenia.  
  • Wtedy wlewaj cienkim strumieniem wódkę i cały czas mieszaj.
  • Sól rozetrzyj w moździerzu i dodaj do likieru, wymieszaj.
  • Płyn przelej do suchych butelek i zakręć.



Komentarze

  1. Witam. Ile czasu może stać taki likier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, spokojnie 2 miesiące, alkohol i cukier konserwuje.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Wyszedł pyszny,żonie smakuje bardzo.

      Usuń
    3. I to jest najważniejsze :)

      Usuń
  2. Dzień dobry. Jestem na etapie podgrzewania i nie wiem czy mogą zostać grudki czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie powinny, jeśli zostaną to trzeba likier przecedzić.

      Usuń

Prześlij komentarz