Hiszpańskie pączki, czyli gniazdka

okragle-ciastka-z-dziura
 

Hiszpańskie pączki, czyli gniazdka to idealna słodka propozycja na Karnawał. Co roku goszczą na naszym stole w towarzystwie tych klasycznych pączków z nadzieniem różanym i lukrem.

Robi się je z parzonego ciasta, takiego jak na ptysie, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Możesz użyć smalcu lub oleju. Podpowiadam też, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura tłuszczu jest już odpowiednia, jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już zacząć smażyć pączki.


Hiszpańskie paczki, czyli gniazdka


Hiszpańskie pączki, czyli gniazdka

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na 16 sztuk

Składniki:

  • 60 g masła 
  • szczypta soli
  • 250 ml wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka

Lukier:

  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mleka

 Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia


 

Wykonanie

  • W garnuszku zagotuj wodę z solą i masłem. Masło powinno się rozpuścić. 
  • Do gorącej wody wsyp od razu całą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiego ciasta. 
  • Masę dalej gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 2 minuty, aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od ścianek garnka.
  • Odstaw do przestudzenia. 
  • Do letniej masy wbij po jednym jajku, dokładnie za każdym razem miksując ciasto. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Zimną masę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki.
  • W międzyczasie w płaskim rondelku rozgrzej olej. Dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już zacząć smażyć pączki.
  • Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty o wymiarach ok 10 x 10 cm. Każdy posmaruj olejem i wyciśnij na niego kółko z ciasta. 
  • Przełóż do rondla, kładąc kółka papierem do góry. Po chwili papier delikatnie zdejmij. 
  • Smaż pączki z obydwu stron, aż do uzyskania złotego koloru. 
  • Obracaj drewnianym patyczkiem do szaszłyków. 
  • Gotowe ciastka wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Gdy przestygną zrób lukier. W szklance dokładnie wymieszaj cukier z mlekiem. Maluj nim wszystkie ciastka. 


Komentarze