Zupa z batatami i soczewicą

pomaranczowa-zupa-w-niebieskiej-misce
 

Zima to czas gorących i sycących zup. Moja dzisiejsza propozycja, czyli zupa z batatami i soczewicą  właśnie taka jest. W środku jest też mleczko kokosowe, które idealnie się komponuje z lekko słodkawymi batatami i dodaje zupie aksamitnej struktury. Natomiast ostre chili delikatnie bilansuje te słodycz.
Jeśli wolisz zupę krem, to możesz wszystko dokładnie zblendować i też będzie pysznie.


Zupa z batatami i soczewicą


Zupa z batatami i soczewicą

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki: 

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 3 cm kawałek imbiru
  • 2 bataty (400 g)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki bulionu
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia  
  • natka pietruszki



Wykonanie

  • Cebulę, czosnek i imbir pokrój w drobną kostkę.
  • Przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zeszklą wsyp suchą soczewicę. Chwilę przesmaż z warzywami.
  • Bataty obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, wlej bulion.
  • Gotuj, aż bataty będą miękkie, wtedy wlej mleczko i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj przyprawy i chwilę gotuj.
  • Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.



Komentarze