5/19/2020

Jogurtowy sernik na zimno z mango

zolta-masa-z-truskawkami

Dziś mam dla Was prawdziwy sernikowy hit! Jogurtowy sernik na zimno z mango nie dość, że jest bardzo łatwy do przygotowania - wystarczy tylko zmiksować przez chwilę składniki, to pysznie smakuje, obłędnie wygląda i jest bardzo małokaloryczny. Przygotujecie go z dosłownie czterech składników! Po prostu deser ideał, dla tych, którzy nie lubią słodkich ciast, albo dbają o swoją figurę, ale jednak raz na jakiś czas mają ochotę na jakiś deserek.
Sernik jogurtowy jest mało słodki, wiec jeśli wolicie słodsze ciasta, dodajcie do niego po prostu więcej cukru pudru.

Jogurtowy sernik na zimno z mango

Kulinarne inspiracje

 

Na blogu znajdziecie też inne smakowite pomysły na serniki na zimno:





Jogurtowy sernik na zimno z mango
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Czas przygotowania60 minut - czas chłodzenia
Składniki
Masa mango:
  • 650 g jogurtu greckiego
  • 500 g pulpy z mango
  • 7 łyżeczek żelatyny*
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki

Masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki żelatyny*
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki

Dodatkowo:
  • truskawki do przybrania

* zawsze warto sprawdzić na opakowaniu żelatyny na jaką ilość masy jest przeznaczona. Czasami moc żelatyny u różnych producentów jest inna.


Wykonanie

Masa mango:
Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Formę wykładamy folią spożywczą.
W misce mikserem ubijamy jogurt z cukrem pudrem, sokiem z limonki i pulpą mango. Dwoma łyżkami masy hartujemy żelatynę, a następnie wlewamy ją do masy jogurtowej, cały czas miksując.
Masę wlewamy do formy. Wkładamy do lodówki, aż stężeje.

Masa jogurtowa:
Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
W misce blendujemy jogurt, cukier puder, sok z limonki i przestudzoną żelatynę. Wylewamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż stężeje.
Przed podaniem sernik dekorujemy truskawkami.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza