Sałatka z truskawkami i szparagami

zielone-szparagi-czerwone-truskawki-salatka


To prawdziwie majowa i wiosenna sałatka! Zielone szparagi  i czerwone truskawki... jesteście zaskoczeni tym połączeniem? A do tego jeszcze lekko słonawa feta... Ale powiem Wam, że jest przepyszne. Sałatka z truskawkami i szparagami skropiona octem balsamicznym i dobrą oliwą z oliwek to kwintesencja wiosny. Oczywiście smakuje najlepiej z naszymi polskimi szparagami i truskawkami.
Prosto, pysznie i w dosłownie kilka chwil.



Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne pyszne sałatki ze szparagami w roli głównej:

Sałatka z truskawkami i szparagami


Sałatka z truskawkami i szparagami

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • ok 10 truskawek
  • 2 garści listków szpinaku
  • 2 pomidory malinowe
  • pokruszony ser feta
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
  • kolendra lub inne świeże zioła

Wykonanie:

Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, szparagi gotujemy na parze al dente.  Od razu przelewamy zimna wodą. Pomidory kroimy w plastry, truskawki na ćwiartki.

W misce układamy listki szpinaku, pomidory, truskawki i szparagi. Posypujemy serem feta.

W szklance mieszamy ocet, oliwę i przyprawy, gotowym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ziołami. Podajemy od razu.






Komentarze