4/08/2020

Drożdżowa babka z bakaliami

zolte-ciasto-z-jajkami

Święta wielkanocne bez drożdżowej baby, to nie święta! Tak mawiała moja babcia i uważam, że zdecydowanie miała rację. Dlatego u nas tradycyjnie na wielkanocnym stole, oprócz sernika i mazurka, zawsze pojawia się taka pyszna baba. W tym roku jest ona pełna rodzynek i skórki pomarańczowej.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha:


Drożdżowa babka  z bakaliami


Drożdżowa babka  z bakaliami

Proporcje na formę o średnicy 22 cm
Czas przygotowania: 180 minut

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • 2-3 figi pokrojone w kostkę


Wykonanie:

Z letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i 2 łyżek mąki robimy rozczyn i pozostawimy do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozpuszczamy i dodajemy olej. Żółtka i jajo ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli, utarte żółtka, bakalie i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz, a na sam koniec bakalie.
Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy,
Znowu odstawiamy do wyrośnięcia  na  ok. pół godziny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.  Podajemy posypana cukrem pudrem.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza