4/05/2019

Cytrynowa babka z kolorową posypką

ciasto-babka-z-zielona-posypka

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jak co roku na 2-3 tygodnie przez tym wiosennym świętem siadam do przygotowywania wielkanocnego menu. Uwielbiam ten moment! Wyciągam stare i poplamione zeszyty z  rodzinnymi przepisami, zakurzone książki kucharskie... Wertuję, przeglądam, robię notatki... Oczywiście na moim stole zawsze jest tradycyjny i podstawowy zestaw dań, ale jak co roku  staram się, aby były też nowe pozycje. Natomiast lubię też wracać do starych przepisów, które jeszcze pamiętam z kuchni mojej babci. I jednym z nich jest właśnie przepis na ucieraną babkę cytrynową. To bardzo proste ciasto, które uda się każdemu, nie wymaga zbyt wielu składników, ani zbyt długiego czasu przygotowania. Aby nieco je urozmaicić posypałam je wiosenną zieloną posypką, w 100% jadalną, przygotowaną oczywiście w domu.
Serdecznie zapraszam po przepis.




Cytrynowa babka z kolorową posypką
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm
Składniki:
  • 1 szklanka drobnego cukru Diamant
  • 225 g masła
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • szczypta soli  
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
  • skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej cytryny




Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru Diamant
  • ok. 2 łyżek soku z cytryny

Zielona posypka
  • 50 g herbatników
  • zielony barwnik spożywczy ( u mnie Wilton)




Wykonanie:
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce ucieramy masło  z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i wrzucamy skórkę i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę na babkę natłuszczamy. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu.
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez 10 minut po czym wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
W międzyczasie szykujemy zielona posypkę. Niewielką ilość - dosłownie na czubek noża - barwnika rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Herbatniki blendujemy wraz z rozpuszczonym barwnikiem. Gdyby masa była za sucha, dodajemy nieco więcej wody.

Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier.
W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, polewamy nim babkę, a następnie obsypujemy ją posypką.







Print Friendly and PDF

2 komentarze: