Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie

zupa-z-kawalkami-jajek-i-kielbasa


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami!

Na naszym wielkanocnym stole zawsze musiał pojawić się biały barszcz. Ja dalej kultywuję tę rodzinną tradycję i co roku gotuję tę pyszną zupę. Koniecznie musi ona być przygotowany na domowym zakwasie - tutaj jest przepis → zakwas na-biały barszcz a jego smak powinna wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa.

Biały barszcz czy żurek?

Tylko teraz nasuwa się nam pytanie czy to ma być biały barszcz czy żurek? Jaka jest różnica między tymi zupami, a może jednak nie ma żadnej? Już spieszę z wyjaśnieniami. Oczywiście te dwie zupy różnią się miedzy sobą, podstawowa sprawa to sposób w jaki są one zakwaszane. Wszystkie zupy zakwaszane przy pomocy naturalnych kwasów owocowych czy warzywnych, to barszcze, natomiast te gotowane z dodatkiem z zakwaszanej mąki, to są żury i żurki. 

Natomiast w  wielu domach i biały barszcz i żurek przygotowuje się na bazie zakwasów mącznych,  różnicując się w zależności od tego z jakiego rodzaju mai powstał dany zakwas. I tak, w pierwszym przypadku, czyli gdy mówimy o żurku, gotujemy go z dodatkiem zakwasu żytniego, natomiast biały barszcz powstaje na bazie zakwasu zrobionego z mąki pszennej.

Kolejną kwestią są dodatki, z którymi podajemy obydwie zupy. Z reguły są one zależne od regionów, w których są serwowane. Zupa może być czysta i tylko z dodatkiem ziemniaków, albo z pokrojonymi warzywami i białą kiełbasą lub z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem.

Natomiast dziś chciałam Was zaprosić na biały barszcz, taki jaki gotowała moja babcia, Zawsze pojawiał się u nas na stole w wielkanocną niedzielę. Sekretnym składnikiem, który do niego zawsze dodawała była serwatka pozostała po przygotowaniu białego sera na wielkanocną paschę. Zupa ta była podawana jako kompletny posiłek, czyli na talerzu mogliśmy znaleźć pokrojoną w plasterki białą domową kiełbasę, ugotowane na twardo jajko i ugniecione ziemniaki. Staram się w pełni kultywować tę rodzinną tradycję, więc w moim białym barszczu będzie również domowa biała kiełbasa i serwatka. Bezcenne jest wracać do beztroskich czasów i smaków dzieciństwa.







Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 suszone grzyby
  • 6 białych surowych kiełbas
  • 200 ml pszennego zakwasu
  • 1 szklanka serwatki
  • 200 ml śmietany
  • sok z kiszonej kapusty do smaku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku

 Dodatkowo:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ugotowane ziemniaki


Wykonanie:

Włoszczyznę obieramy, warzywa kroimy na mniejsze części i wkładamy do sporego garnka. Zalewamy ok 1,5 litra wody, dodajemy, grzyby, ziele i listki. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie wkładamy do zupy surową kiełbasę i parzymy ją na małym ogniu przez 20 minut. Temperatura nie powinna przekraczać 85 stopni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbasę,  do zupy wlewamy dobrze wymieszany zakwas i serwatkę. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut, aż zupa zgęstnieje. Na koniec do zupy wlewamy śmietanę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Biały barszcz podajemy z pokrojonymi jajkami, ziemniakami i kiełbasą.







Komentarze