Zakwas na biały barszcz
Wielkanocne przygotowania w naszych domach powoli zaczynają nabierać tempa. Teraz jest doskonały moment, aby przygotować zakwas na świąteczne zupy, czyli na żur lub na biały barszcz. Tylko teraz pewnie niektórym z Was nasuwa się pytanie jaka jest różnica
między tymi zupami, a może jednak nie ma żadnej? Już spieszę z
wyjaśnieniami. Oczywiście te dwie zupy różnią się miedzy sobą,
podstawowa sprawa to sposób w jaki są one zakwaszane. Wszystkie
zupy zakwaszane przy pomocy naturalnych kwasów owocowych czy
warzywnych, to barszcze, natomiast te gotowane z dodatkiem
zakwaszanej mąki, to są żury i żurki. Natomiast w wielu
domach i biały barszcz i żurek przygotowuje się na bazie zakwasów
mącznych, różnicując się w zależności od tego z jakiego
rodzaju mąki powstał dany zakwas. I tak, w pierwszym przypadku,
czyli gdy mówimy o żurku, gotujemy go z dodatkiem zakwasu żytniego,
natomiast biały barszcz powstaje na bazie zakwasu zrobionego z mąki
pszennej.
Kolejną kwestią są dodatki, z
którymi podajemy obydwie zupy. Z reguły są one zależne od
regionów, w których są serwowane. Zupa może być czysta i tylko z
dodatkiem ziemniaków, albo z pokrojonymi warzywami i białą
kiełbasą lub z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem.
Na naszym wielkanocnym stole
zawsze musiał pojawić się biały barszcz. Ja dalej kultywuję tę
rodzinną tradycję i co roku gotuję tę pyszną zupę. Koniecznie
musi ona być przygotowany na domowym zakwasie, a jego smak powinna
wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa.
Na blogu znajdziecie przepisy na:
- Żurek na domowym zakwasie
- Zakwas na żur na mące razowej pszennej
- Zakwas na żurek
- Zakwas na czerwony barszcz
- Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek
Zakwas na biały barszcz
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania, czyli 5-6 dni
Składniki
- 1 litr przegotowanej zimnej wody
- 1 szklanka mąki pszenne razowej (z pełnego przemiału)
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie
Czosnek rozgniatamy nożem, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z przyprawami,
dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik
przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce na 7 dni. Raz dziennie należy zakwas zamieszać, aby
uniknąć powstania kożucha.
Komentarze
Prześlij komentarz