3/17/2020

Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku

bochenek-chleba-z-nasionami


Nie od dziś wiadomo, że chleb na zakwasie, to najsmaczniejszy i najzdrowszy chleb. A gdy jeszcze upieczemy go sami  w domu, to radość i przyjemność jest jeszcze większa. 
Dziś chciałam Wam pokazać, że upieczenie takiego chleba wcale nie jest trudne. Tym razem jest to chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku, najlepiej żeliwnym. Natomiast jeśli takowego nie posiadacie, to wykorzystajcie po prostu naczynie  żaroodporne.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie:
Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku

Chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony  w garnku


Czas przygotowania: 12 godzin
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej 720
  • 500 g mąki żytniej 1020
  • 3-4 łyżki aktywnego zakwasu chlebowego
  • ok. 850-1000 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki nasion siemienia lnianego


Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy. Zakwas mieszamy z  850 ml letniej wody (nie dodajemy od razu całej wody, bo każda mąką inaczej chłonie wodę) i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem przy użyciu haka przez 5 minut. Ciasto powinno być luźne, więc jeśli jest zbyt gęste dodajemy pozostałą wodę. Na koniec dodajemy ziarna i mieszamy, aż się połączą z ciastem.
Żeliwny garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i wygładzamy je mokrymi rękoma. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 godzin do wyrośnięcia. Czas rośnięcia zależy od mocy Waszego zakwasu.
Chleb możemy też upiec w 2 foremkach keksówkach.
Po tym czasie zdejmujmy folię i pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu wierzch smarujemy wodą i wyjmujemy z garnka, studzimy na kratce. Najlepszy do spożycia będzie po kilku godzinach.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz