Razowe gofry orkiszowe (bez cukru)

ciasta-z-maki-pelnoziarnistej

Gofry to taki fajny pomysł na różne pory roku i dnia 😍. I na lato i na zimę, i wtedy kiedy chce się nam coś słodkiego, albo kiedy mamy ochotę na porządne wytrawne śniadanie. I taki właśnie jest dzisiejszy przepis, który podpatrzyłam u Żanety Hajnowskiej. Troszkę zmieniłam proporcje, bo moja gofrownica lubi gęste ciasto. Przepis na razowe gofry orkiszowe nie zawiera cukru, więc jest idealny także jako baza do dań wytrawnych.
Do moich orkiszowych gofrów podałam galaretkę z czarnej porzeczki i plasterki czerwonych pomarańczy.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na gofry:





Razowe gofry orkiszowe bez cukru

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 4 łyżki oleju
  • 1 1/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej






Wykonanie:

Wszystkie składniki na gofry dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji  gęstej  śmietany. 
Gofrownicę rozgrzewamy, gofry pieczemy, aż się ładnie przyrumienią i będę chrupkie.
Studzimy je na kratce, podajemy z ulubionymi składnikami.



Komentarze

  1. Znacznie lepsze wychodzą dodając na koniec ubite białka z tych dwóch jajek.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz