3/18/2019

Marynowana cebula

krazki-cebuli-w-sloiku

Dziś przybiegam do Was z kolejnym przepisem, który stał się ostatnio totalnym hitem social media, a w szczególności Instagrama, tak samo z resztą, jak sławetny pomarańczowy wegański budyń jaglany. Jego autorką jest niezastąpiona Dominika Wojciak, czyli Jarzynova, która ma niesamowite pomysły na warzywa i nie tylko.
Marynowana cebula z dodatkiem gwiazdek anyżu i ziarenek gorczycy jest gotowa do jedzenia po nocy spędzonej w lodówce. Jest chrupiąca, lekko słodkawa z aromatem korzennych przypraw. Możemy ją wykorzystać do przygotowania kanapek, sałatek, czy wszystkiego tego co Wam podpowie Wasz kulinarna wyobraźnia! Pycha!




Marynowana cebula
Czas przygotowania: 15 minut+ czas marynowania
Składniki:

  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 gwiazdki anyżu
Marynata:
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki miodu 



Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Krążki układamy ciasno w słoiku o pojemności 500 ml.
Składniki marynaty podgrzewamy w garnuszku. Gorącą zalewą zalewamy cebulę. Słoik zamykamy i odstawiamy. Gdy marynata będzie całkowicie zimna, wkładamy słoik do lodówki na całą noc. 




Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Czy słoiczki mozna zapasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest do wykorzystania na szybko, bo marynata jest dosyć mocna. U mnie jeden słoik stał w lodówce długo i ta cebula była bardzo mocno octowa.
      Poza tym przy pasteryzacji straci na chrupkości.

      Usuń