Marynowana cebula

krazki-cebuli-w-sloiku

Dziś przybiegam do Was z kolejnym przepisem, który stał się ostatnio totalnym hitem social media, a w szczególności Instagrama, tak samo z resztą, jak sławetny pomarańczowy wegański budyń jaglany. Jego autorką jest niezastąpiona Dominika Wojciak, czyli Jarzynova, która ma niesamowite pomysły na warzywa i nie tylko.
Marynowana cebula z dodatkiem gwiazdek anyżu i ziarenek gorczycy jest gotowa do jedzenia po nocy spędzonej w lodówce. Jest chrupiąca, lekko słodkawa z aromatem korzennych przypraw. Możemy ją wykorzystać do przygotowania kanapek, sałatek, czy wszystkiego tego co Wam podpowie Wasz kulinarna wyobraźnia! Pycha!




Marynowana cebula
Czas przygotowania: 15 minut+ czas marynowania
Składniki:

  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 gwiazdki anyżu
Marynata:
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki miodu 



Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Krążki układamy ciasno w słoiku o pojemności 500 ml.
Składniki marynaty podgrzewamy w garnuszku. Gorącą zalewą zalewamy cebulę. Słoik zamykamy i odstawiamy. Gdy marynata będzie całkowicie zimna, wkładamy słoik do lodówki na całą noc. 



Komentarze

  1. Czy słoiczki mozna zapasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest do wykorzystania na szybko, bo marynata jest dosyć mocna. U mnie jeden słoik stał w lodówce długo i ta cebula była bardzo mocno octowa.
      Poza tym przy pasteryzacji straci na chrupkości.

      Usuń

Prześlij komentarz