1/11/2019

Gofry żytnie pełnoziarniste

brazowe-gofry-z-rozowyk-kremem

Chodziło za mną coś słodkiego, ale takiego, co by powodowało we mnie mniejsze wyrzuty sumienia, niż klasyczny deser 😀. No i wymyśliłam sobie, żeby zrobić gofry żytnie pełnoziarniste. Robi się je bardzo szybko i są pyszne, no i przy okazji zdecydowanie zdrowsze niż te klasyczne na mące pszennej. A podać je można ze swoimi ulubionymi dodatkami.
I jedna uwaga: przy gofrach, i to każdych, trzeba tylko pamiętać, żeby je robić w maszynce  z dużą mocą, inaczej wyjdą nam kapcie, a nie chrupiące wafelki.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na gofry:






Gofry żytnie pełnoziarniste
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oleju + olej do posmarowania gofrownicy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę. Delikatnie malujemy ją olejem i wylewamy na nią odpowiednią ilość ciasta. Pieczemy, az do uzyskania chrupiących gofrów.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja tym razem ubiłam do nich kremówkę z odrobiną barwnika spożywczego.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz