Czekoladowe gofry

brazowe-ciastka-z-owocami

Przy piątku przychodzę do Was z bardzo pysznym, a  zarazem prostym do zrobienia dankiem.  Czy może deserem? Sama w sumie nie wiem 😀. Tak czy siak, gofry wszyscy uwielbiają, i mali i duzi. Dziś mam dla Was wersję czekoladową, którą wypatrzyłam u Moniki Pysznie czy przepysznie. I muszę przyznać, że to jedne z lepszych gofrów jakie jadłam. Przepis jest banalnie posty, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. A dodatki połóżcie na nich, takie jakie lubicie najbardziej. Ja dałam bitą śmietanę, czerwone pomarańcze i  zamrożone latem porzeczki z własnego krzaczka.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie także inne pomysły nas gofry:
  

Czekoladowe gofry



Czekoladowe gofry

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 330 ml mleka
  • 70 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli




Wykonanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, kakao i solą, dodajemy cukier, jajka, masło i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy tylko do połączenia składników. Odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy na rozgrzanej gofrownicy przez 8-10 minut w zależności od jej mocy.
Gofry studzimy na kratce.


Komentarze

Prześlij komentarz