Dutch baby - pieczony naleśnik

zolty-nalesnik-z-owocami-na-patelni

Dutch baby - pieczony naleśnik, to jest prawdziwy hit! Zupełnie nie wiem czemu tak długo zwlekałam z przygotowaniem go w mojej kuchni. Powiem Wam, że to jest prawdziwa rewelacja.  Pracy przy nim tyle co nic, niezbędna nam jest tylko żeliwna patelnia lub jakieś naczynie żaroodporne. A na wierzchu układamy, to co najbardziej lubimy. U mnie jest cukier puder i owoce, czyli najprościej, jak się da.
Tym razem zrobiłam dutch baby w wersji słodkiej, ale chodzi za mną wersja wytrawna. Już myślę co tam dobrego mogłabym na nim położyć? 😊

Kulinarne inspiracje

 

Na blogu znajdziecie także przepisy na:

Dutch baby - pieczony naleśnik

Dutch baby - pieczony naleśnik

Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje na patelnię o średnicy 27 cm
Składniki:
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • ulubione owoce
  • cukier puder



Wykonanie:

W misce miksujemy  wszystkie składniki na naleśnik, oprócz masła. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawimy na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza wraz z żeliwną patelnią. Gdy się nagrzeje, na patelni kładziemy masło i rozpuszczamy je, smarując też boki naczynia. Wlewamy ciasto i pieczemy przez około 30 minut, aż naleśnik ładnie się zezłoci.
Po wyjęciu patelni z piekarnika, naleśnik oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.






Komentarze