Szpinakowe naleśniki


Lato... i człowiek od razu marzy o intensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe.
 

 
Szpinakowe naleśniki
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki: 
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ok.1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka zimnej wody
  • szczypta soli


Wykonanie:
Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wkładamy go do blendera, dolewając 1 szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten.
Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy.
Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym dnie. Mam taką żeliwna, której używam tylko i wyłącznie do smażenia naleśników. Wlewamy porcję ciasta, tak aby zakryła całe dno patelni i smażymy z obu stron, Z reguły jest tak, że pierwszy naleśnik nie wychodzi, ale nie należy się tym przejmować, kolejny już będzie piękny.
Usmażone naleśniki układamy jeden na drugi na talerzu, żeby zbyt szybko nie wystygły i nie wyschły, chyba, że jemy je od razu na bieżąco :-).

Komentarze

Prześlij komentarz