Sałatka z pieczonej papryki (dieta dr Dąbrowskiej)

czerwona-papryka-na-talerzu

Jesień to najlepszy czas na paprykę! Uwielbiam to pyszne warzywo, nie tylko za jego smak, ale także za jego kolory, które pięknie prezentują się na naszych talerzach. Dziś postanowiłam wykorzystać kolor czerwony, ponieważ ten gatunek papryki akurat najlepiej nadaje się do pieczenia. Wykorzystam ją do przygotowania sałatki.
Z reguły staram się upiec za jednym zamachem większą ilość papryki - pamiętajcie,  że podczas pieczenia warzywo straci dużo na objętości - potem spokojnie można ją przechować w zamkniętym naczyniu w  lodówce.
Dzisiejszy przepis został przystosowany do zjedzenia go podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej, czyli nie zawiera tłuszczu. Natomiast jeśli nie jesteście na diecie, paprykę możecie zamarynować w oliwie z oliwek.



Sałatka z pieczonej papryki (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 3 papryki
  • 1 mała biała cebula
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz
  • listki świeżej bazylii



Wykonanie:
Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka.
Piekarnik nagrzewamy do  200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy.
Gdy papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące  w środku !
Cebulę obieramy i kroimy  w drobną kostkę. Ogórka dobrze myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z  sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami soku powstałego podczas pieczenia papryki. Przyprawiamy i mieszamy.
Na dużym talerzu układamy upieczoną paprykę, posypujemy ją pokrojoną cebulą i ogórkiem. Polewamy przygotowanym sosem i ozdabiamy listkami bazylii.

Komentarze