9/24/2018

Sałatka z kuskusem i cukinią

kasza-z-zolta-cukinia-i-zielona-fasolka-szparagowa

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze. Są wspaniałym dodatkiem, zarówno do dań obiadowych, jak i do sałatek. Ostatnio upodobałam sobie jednak sałatki. Można je podawać i na zimno i na ciepło. Wraz z różnymi dodatkami, mięsnymi lub wegetariańskimi, będą idealnymi propozycjami na lunch, kolację, czy po prostu zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę, do przygotowania której użyłam pszennej kaszy, czyli kuskusu. Jednym ze składników jest cukinia, ja wykorzystałam okrągłą małą cukinię, jeśli nie uda się jej Wam kupić, użyjcie zwykłej zielonej.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na kasze:






Sałatka z kuskusem i cukinią
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki
  • 2 małe cukinie
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek EV
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła


Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w  drobną kostkę.  Cukinię myjemy, kroimy na pół i kroimy w cienkie plasterki.
Do sporej miski wrzucamy kaszę kuskus, fasolkę szparagową, cukinię w plasterkach i cebulę. Wlewamy oliwę  i sok z cytryny, przyprawiamy. Wszytko bardzo dokładnie mieszamy. Posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz