3/04/2016

Kuskus z bazylią


Jak już pisałam ostatnio - wzięło mnie na kaszę. Kasza ma wiele twarzy, wiemy to nie od dzisiaj. Jedną z nich jest kuskus (po arabsku znaczy tłuc, rozbijać), czyli kasza wyprodukowana z pszenicy twardej. Kuskus wywodzi się z kuchni arabskiej. Przyrządza się go szybko, można ja zalać wrzątkiem, bulionem, ugotować na parze lub po prostu wsypać do dania mięsnego lub warzywnego. Dziś zapraszam na kuskus z bazylią. Danie to można potraktować jako sałatkę lub jako dodatek do mięsa, taka mała odskocznia o tradycyjnej kaszy. Jest pysznie !


Kuskus z bazylią
Czas wykonania: 30 minut
Składniki:
  • 1 szklanka suchego kuskusu
  • 2 szklanki bulionu (przygotowany na bazie domowego bulionu)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • sok 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek EV
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ją widelcem, dodajemy pozostałe składniki: bazylię, cebulę, sok z  cytryny, oliwę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. bardzo apetycznie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I, co ważne, szybko się przygotowuje :-).

      Usuń