8/24/2018

Zielone ogórki faszerowane tuńczykiem i kaszą bulgur

zieone-ogorki-wypelnione-kolorowa-kasza-i-warzywami

 Lato nie odpuszcza :), za oknem ciągle upały i piękne słońce. W taki letni czas nie lubimy zbytnio stać przy kuchni, dlatego dziś zapraszam Was na kolejny lekki i pełen świeżości przepis. Zielone ogórki faszerowane tuńczykiem i kaszą bulgur są bardzo proste do przygotowania i będą smakowały całej rodzinie! Warto robić je nie bieżąco, ponieważ gdy trochę postoją tracą swoją jędrność i puszczają wodę.



Zielone ogórki faszerowane tuńczykiem i kaszą bulgur
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 2 podłużne ogórki
  • 1/2 szklanki suchego bulguru
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oliwie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazdko nasienne i nasionka i kroimy w drobną kostkę.
Wystudzoną kaszę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę i tuńczyka wraz z oliwą. Wsypujemy zioła, wlewamy sok z cytryny i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ogórki kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy nasionka, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Gotowym farszem napełniamy ogórki. Od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz