4/29/2018

Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną

filet-z-ryby-na-talerzu-z-cytryna

Jak wszyscy doskonale wiemy ryby są bardzo smaczne i zdrowe. W dobrze zbilansowanej diecie powinniśmy je jeść dwa razy w tygodniu. Ryby mają jeż jeszcze jedną zaletę, mianowicie bardzo szubko się je przyrządza. Jedną z metod, które ja bardzo lubię jest pieczenie w piekarniku. Rybę należy przyprawić przyprawami, które lubicie i piec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ryby. W momencie kiedy białko się zetnie, danie jest gotowa do jedzenia. 
Dziś podpowiadam Wam jak zrobić pysznego dorsza norweskiego; oto dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną. Kilka prostych składników i doskonałe danie gotowe!

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na rybę:






Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei
Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei gości na stołach tylko od stycznia do kwietnia. Przyczyną, dla której Skrei'a – co po norwesku oznacza „wędrowiec” – można złowić tylko od stycznia do kwietnia, kryje się w jego naturze. Skrei dorasta za kołem podbiegunowym. Odławiany jest dopiero, kiedy kończy pięć lat i udaje się w długą drogę na tarło ku norweskim Lofotom. Właśnie wtedy dorsz Skrei jest w kwiecie wieku: zdrowy, energiczny i płodny. Ta długa droga, jaką pokonuje Skrei, sprawia, że jest tak niepowtarzalny. Ponad 600-kilometrowa podróż zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę. To dlatego – w przeciwieństwie do wielu innych ryb – mięso Skrei'a jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze. Po drodze przez morze dorsz ten przyjmuje dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak. W efekcie powstaje niepowtarzalny rarytas, występujący tylko w Norwegii, a potem przyrządzany przez najlepszych kucharzy na świecie. Jego smakiem rozkoszowali się już wikingowie a od XII wieku stanowi towar eksportowy. 

Skrei osiąga dojrzałość w wieku 5-7 lat. I to właśnie wtedy rusza w swoją podróż ku norweskim Lofotom na tarło. Dojrzały osobnik mierzy od 70 do 150 cm, a jego średnia waga to 8 kg.
Mięso Skreia jest bardzo niskokaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem białka, potasu, selenu i kwasów Omega-3.

Wartości odżywcze w 100 g:
  • Wartość energetyczna            81 kcal / 342 kJ
  • Białko            16,9 g
  • Tłuszcz            0,6 g
  • Kwasy tłuszczowe omega 3   0,2 g
  • Potas   455 mg
  • Sód     82 mg
  • Selen   0,03 mg
  • Jod      120 µg
  • Witamina B12            0,8 µg
Źródło  Ryby z Norwegii



Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną
Czas przygotowania:
Składniki: 40 minut
  • 1000 g fileta z dorsza norweskiego ze skórą
  • 1 cytryna
  • rozmaryn
  • zmielone płatki chili
  • odrobina oliwy  z oliwek EV
  • gruboziarnista sól morska

Do podania:
  • listki kolendry
  • ósemki cytryny


Wykonanie:
Rybę układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Posypujemy go  z obydwu stron morską solą, chili i rozmarynem.
Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plastry, układamy je na rybie. Skrapiamy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy dorsza przez około 25 minut, chyba, że wolicie, żeby był bardziej przyrumieniony, to nieco dłużej. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, posypujemy listkami kolendry i skrapiamy cytryną.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz