11/04/2016

Dorada gotowana na parze

ryby

W prostocie siła ! Zawsze to mówię, jeśli chodzi o przygotowywanie ryby czy też owoców morza. Same  w sobie mają niesamowity smak, więc wystarczą dwa - trzy dodatki i pyszne danie mamy gotowe. I oczywiście cytryna, dużo cytryny ! Ona pasuje do każdej ryby i do wszystkich owoców morza,
 Doradę możemy też zrobić na grillu, przepis tutaj.

ryby


Dorada gotowana na parze
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 wypatroszona dorada
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 płaska łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • cytryna

Wykonanie:
Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Natkę siekamy i mieszamy z masłem i odrobiną soli i pieprzu, układamy we wnętrzu ryby. Doradę oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i zawijamy w folię aluminiową. Układamy na parowniku lub w specjalnym garnku do gotowanie na parze. Parujemy przez 15 minut. Podajemy skropioną cytryną.

ryby

Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Mi się nie zdarzyło jeszcze gotować ryby na parze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam. Jest pyszna i bez tłuszczu :-).

      Usuń
  2. Ostatnio kupiłam parowar i chętnie przetestuję ten przepis :) Uwielbiam ryby na parze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam ! Bardzo lubię używać parowar, warzywa tak przygotowane też są pyszne :).

      Usuń
  3. ja robiłem w parowarze i super wyszło :)

    OdpowiedzUsuń