1/09/2016

Grillowana dorada


Ryby lubię za to, że można je przygotować szybko i z minimalna ilością składników. Sól, pieprz, jakieś zioła i w kilka dosłownie minut mamy gotowe pyszne i zdrowe danie. Dziś zapraszam na aromatyczną doradę z  grilla. Prosto, łatwo i smacznie.


Grillowana dorada
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
  • 2 wypatroszone dorady
  • 1 łyżeczka masła
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz
  • cząstki cytryny

Wykonanie:
Ryby płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kawałku masła, parę igiełek rozmarynu, solimy i pieprzymy. Rybę również delikatnie solimy z zewnątrz.
Układamy na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, okładamy gałązkami rozmarynu i pieczemy z każdej strony, aż skórka lekko zbrązowieje. Czas grillowania zależy od temperatury, na grillu ryba szybciej będzie gotowa, niż na patelni.
Doradę podajemy skropioną cytryną.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz