4/26/2018

Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową


Majówka tuż tuż, już się czai nam za rogiem! A na dodatek w tym roku jest dosyć długa, więc będzie można w końcu pobyć na świeżym powietrzu, spędzić fajnie czas wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. Majowy długi weekend, to też pora kiedy zaczynamy w Polsce sezon grillowy. I w związku z tym mam dziś dla Was przepis na grilla właśnie. Jest to grillowana pierś z indyka z aromatyczną salsą jabłkową z odrobiną orientalnej nutki. Danie to jest na tyle uniwersalne, że przygotujecie je zarówno na tradycyjnym grillu, jak i na takim elektrycznym oraz na patelni grillowej.



Jabłko jest dobre na wszystko!

Uwielbiam jabłka! To pyszny i bardzo zdrowy owoc, który jest dostępny przez cały rok. I co najważniejsze jest nasz polski. Jedna z zasad zdrowego żywienia mówi właśnie, że powinno się jeść przede wszystkim produkty z naszej strefy klimatycznej.
Polska słynie na świecie z tego, że jest producentem wielu odmian tych pysznych owoców, a jabłkowym zagłębiem jest oczywiście ziemia grójecka i jej sady, gdzie są uprawiane Jabłka GrójeckieNiska temperatura nocą wpływa korzystnie na procesy fizjologiczne zachodzące tuż przed zbiorem w jabłkach, polega to na mniejszej intensywności procesów spalania podczas nocnego spoczynku jabłek i co za tym idzie zgromadzenia w owocach większej ilości cukrów, które wybitnie wpływają na jakość rumieńca. W tym samym okresie mają miejsce przygruntowe przymrozki. Taki klimat sprzyja wykształceniu intensywnego rumieńca obejmującego dużą cześć powierzchni jabłek, poprawia również odpowiedni stosunek cukrów do kwasów co ma znaczący wpływ na wyśmienity smak. Piękny czerwony rumieniec na jabłku to nie tylko jego ładny wygląd, ale również wyższa zawartość barwników głównie antocyjanów i karetonoidów w tkankach pod skórką jabłka. Barwniki odpowiedzialne za wytworzenie czerwonego rumieńca mają właściwości prozdrowotne są to bowiem antyoksydanty które „zmiatają” wolne rodniki z organizmu człowieka. Jak powszechnie wiadomo to właśnie wolne rodniki są przyczynami wielu chorób nękających społeczeństwo XXI wieku, dzięki spożywaniu pięknych czerwonych jabłek grójeckich możemy znacznie ograniczyć takie ryzyko. W skrócie wpływ dużych amplitud temperatur przekłada się na walory zdrowotne jabłek według następującego schematu: duże wahania temperatur → duży rumieniec → dużo antyoksydantów → zdrowsze jabłka.
Bezpieczeństwo gwarantują systemy jakości bezpieczeństwa żywności. Pod koniec 2011 r. Jabłka Grójeckie zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. 
Jabłka to bardzo uniwersalny owoc, który doskonale komponuje się z każdym innym składnikiem na naszym stole i talerzu. Któż nie lubi kruchej szarlotki pełnej soczystych jabłek z dodatkiem korzennych przypraw? Albo najprostszego ucieranego ciasta z kawałkami jabłka od tak wetkniętymi do środka masy? Niedawno przygotowałam też pyszny sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami, będzie on idealną inspiracją na majówkowy deser.
Jabłka Grójeckie będą idealne nie tylko do deserów czy babcinych kompotów i domowych galaretek, owoc ten także wspaniale komponuje się z daniami wytrawnymi. Drób i jabłka, to idealny duet, zarówno na ciepło, jak i na zimno, tak jak nasza dzisiejsza salsa. Duszone mięso wieprzowe z odrobiną białego wina i jabłek smakuje wybornie. Jabłka Grójeckie nie powstydzą się także towarzystwa zdrowych ryb, możemy je pokroić w plastry i zapiekać z rybą w śmietanowy sosie. Nie sposób oczywiście zapomnieć o przepysznych jabłkowych przetworach. Co roku zamykam w słoikach prażone jabłka z przyprawami korzennymi, zimową pora upieczona z nimi szarlotka jest obłędna. Nie mogę się też obejść bez suszonych cienkich plasterków jabłek, które dodaje do herbaty lub po prostu chrupię w ramkach przekąski – doceniam wtedy wyjątkowe walory Jabłek Grójeckich, zwłaszcza ich charakterystyczną kwasowość!
W mojej spiżarce zawsze też jest zapas domowego octu jabłkowego, którego przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Jak widzicie, jabłko to produkt wielozadaniowy! 



Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 4 plastry piersi z indyka
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sezam do obtoczenia mięsa + do posypania
  • olej do smażenia
  • listki rukoli

Salsa jabłkowa:
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 Jabłka Grójeckie Gloster
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • sok z limonki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól


Wykonanie:
Jabłka myjemy, usuwamy z nich gniazdka nasienne i kroimy w julienne, czyli drobne paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w  drobną kostkę. Wszystkie składniki salsy rzucamy do miski, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
W drugiej misce mieszamy sos z pieprzem, wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy je marynatą. Odstawiamy na 30 minut.
Patelnie grillową delikatnie smarujemy olejem. Plastry indyka obtaczamy w  sezamie i grillujemy  z obydwu stron na złoty kolor.
Grillowaną pierś układamy na listkach rukoli, salsę jabłkowa układamy obok, lub jeśli wolicie, można ją ułożyć bezpośrednio na mięsie. Wszystko podsypujemy sezamem.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz