3/29/2018

Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami

ciasto-z-plasterkami-jablka

Wielkanoc to czas serników... Też tak macie, że na Waszym świątecznym stole muszą się pojawić choćby dwa rodzaje sernika? U nas jeden zawsze jest pieczony, drugi to pascha, ale w tym roku będzie jeszcze trzeci, czyli sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami. A ponieważ jabłka bardzo się lubią z korzennymi przyprawami, znajdziecie w serniku także cynamon i kardamon. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niezbyt kaloryczne - zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny - i wraz z pięknymi czerwonymi Jabłkami Grójeckimi cudnie się prezentuje na stole.
Serdecznie Was zachęcam do przygotowania go na Wasz wielkanocny stół!






Dlaczego warto jeść Jabłka Grójeckie?

Właściwości lecznicze jabłek znane są już od pokoleń.
  • Wysoka zawartość błonnika pokarmowego reguluje pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i problemami trawiennymi. 
  • Pamiętajmy, by możliwie często jeść owoce ze skórką, ponieważ to właśnie pod skórką znajduje się najwięcej cennych flawonoidów. 
  • Jabłka mogą jeść osoby chore na cukrzycę (jabłka mają niski indeks glikemiczny), a zawartość błonnika reguluje poziom cukru we krwi.
  • Jabłka dostarczają niewiele kalorii, dlatego są przydatne w kuracjach odchudzających (jedno średnie jabłko to jedynie 70 kcal), a zawarte pektyny oczyszczają organizm z toksyn.
  • Jabłka zawierają wiele witamin (najwięcej witaminy C) i minerałów (głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo).



Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm.
Składniki
Karmel:

Spód:
  • 160 g orkiszowych ciastek
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa:
  • 500 g białego mielonego serka  z wiaderka
  • 300 g gęstego jogurtu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki karadomonu
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
Wierzch:
  • 1 krystaliczna galaretka
  • 1 duże czerwone jabłko



Wykonanie:
Na suchą patelnię wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i na małym ogniu rozpuszczamy cukier, aż do utworzenia się złocistego karmelu. 
W międzyczasie jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w grube plasterki. Gdy karmel jest gotowy wrzucamy do niego jabłka - uwaga, mogą pryskać w kontakcie z karmelem. Smażymy na małym ogniu, nie mieszamy łyżką, tylko poruszmy patelnią. Po kilku minutach jabłka puszczą sok. Jabłka smażymy około 10 minut, aż będą miękkie. Pod koniec posypujemy je cynamonem i  kardamonem. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dokładnie blendujemy.
W międzyczasie do blendera wrzucamy wszystkie składniki na spód sernika i dokładnie blendujemy.
Formę wykładamy folią spożywczą. Na jej dno wsypujemy ciastka, wyrównujemy i przy pomocy dłoni przyciskamy do dna. Formę wkładamy do lodówki.
Żelatynę wsypujemy o miseczki, dodajemy sok jabłkowy, odstawiamy na 10 minut, po czym delikatnie podgrzewamy w mikrofali - nie doprowadzamy do zagotowania - i mieszamy, aż  żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
W dużej misce miksujemy pozostałe składniki masy serowej. Dodajemy zmiksowane jabłka i ponownie mieszamy. Małym strumieniem dodajemy chłodną żelatynę cały czas miksując. Gotową masę przelewamy na warstwę ciasteczek i wkładamy do lodówki, aż do stężenia.
Galaretkę zalewamy 400 ml wrzątku i mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.
Jabłko dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdko nasienne, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Układamy dekoracyjnie na serniku. Tężejąca galaretkę wylewamy na wierzch sernika. Formę wkładamy ponownie do lodówki na co najmniej 5 godzin,  a najlepiej na całą noc.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz