Sałatka z fenkułu, czerwonych pomarańczy i granatem
Dziś zapraszam Was na pyszną, lekką i bardzo kolorową sałatkę z fenkułu, czerwonych pomarańczy i granata. Akurat mamy sezon na piękne czerwone pomarańcze, więc grzech ich nie wykorzystać. Cudownie się komponują z lekko anyżkowym koprem włoskim, nazywanym też fenkułem. Do tego lekko kwaskowy granat i na talerze, nie dość, że jest pięknie, to i bardzo zdrowo.
Na blogu znajdziecie także inne przepisy  z czerwonymi pomarańczami:
- sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy
 - sałatka z czerwonymi pomarańczami i fetą
 - szybkie tarty z czerwona pomarańczą
 - pomarańczowy koktajl
 - oczyszczający czerwony koktajl owocowy
 - koktajl: jogurt naturalny kukurydza i czerwone pomarańcze
 - szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami
 
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 bulwa fenkułu
 - 1/2 czerwonej cebuli
 - sok z jednej dużej pomarańczy
 - 2 małe lub 1 duża czerwona pomarańcza
 - ziarenka z połowy granata
 - listki świeżej kolendry
 - oliwa z oliwek EV
 - winny ocet
 - sól
 - czarny pieprz
 
Wykonanie:
Fenkuł kroimy na pół, wykrawamy z niego głąb, a resztę cienko kroimy, najlepiej przy pomocy mandoliny. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia, to po prostu wykorzystajcie bardzo ostry nóż.  Plasterki kopru wrzucamy do miski, zalewamy je sokiem z pomarańczy i delikatnie solimy, raz na jakiś czas mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut.
W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czerwone pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i białego albedo i kroimy w plasterki. 
Do kopru dodajemy cebulę, pomarańcze i ziarenka granatu. Sałatkę mieszamy i przyprawiamy pieprzem, oliwą i octem. Podajemy posypaną listkami kolendry.





Komentarze
Prześlij komentarz