Klasyczna zupa kalafiorowa

zupa-z-warzywami-w ograglym-naczyniu

Czy Wy też czasami macie kulinarne zachciewajki ? Pewnie tak. A mnie wczoraj naszło na zupę ! Na straganie piękny jędrny kalafior mrugał do mnie oczkiem..., a że dawno nie gotowałam zupy postanowiłam zrobić kalafiorową, oczywiście z dużą ilością koperku i odrobiną śmietany. Wracam do domu przekonana, że mam włoszczyznę, a tu niestety - w szufladzie pusto. W takich momentach na ratunek przychodzą jak zwykle mrożone warzywa. Zawsze mam w zamrażarce parę torebek na tak zwaną czarną godzinę. 
Sytuacja uratowana, gar zupy ugotowany, jest pysznie 😋.


Parę słów o kalafiorze
Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - ale ja też lubię chrupać głąb - osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny być zielone, sprężyste i również bez przebarwień. W sklepach znajdziemy również piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy.
Polacy znają kalafior dzięki królowej Bonie, która sprowadziła kalafior do Polski na przełomie XVI i XVII wieku. Uważany był za talizman, chroniący przed złem.
Podobnie jak inne kapustne, kalafior zaliczany jest do głównych źródeł substancji pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwnowotworowym, a to dzięki zawartości związków fitochemicznych izotiocyjanianów (w tym sulforafan) i indoli, które cechują się dużą aktywnością antynowotworową. Związki te uwalniają enzymy wewnątrzkomórkowe izolujące i unieszkodliwiające kancerogeny, czyli substancje rakotwórcze, a także przyśpieszają proces pozbywania się toksyn z organizmu, poprzez poprawienie zdolności wątroby do neutralizacji substancji potencjalnie toksycznych. Sulforatan to także przeciwutleniacz, który wraz z witaminą A, C i betakarotenem niszczy wolne rodniki spowalniając starzenie się skóry.
Warzywa krzyżowe, w tym kalafior i brokuł, mają właściwości gazotwórcze. Aby ich uniknąć należy kalafiorowi zapewnić odpowiednie towarzystwo. To smaczne warzywo złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem. 
Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go  w takiej postaci do różnych sałatek.

Wartości odżywcze w 100 g
  • Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal / 105 kJ
  • Białko  1,92 g
  • Tłuszcz ogółem 0,28 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone   0,130 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,034 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,031 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3   0,015 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-6   0,016 g
  • Węglowodany 4,97 g
  • Błonnik pokarmowy   2 g
  • Witamina E     0,08 mg
  • Witamina K1   15,5 µg
  • Witamina C    48,2 mg
  • Witamina B1  0,050 mg
  • Witamina B2  0,060 mg
  • Witamina B3 (PP) 0,507 mg
  • Witamina B6  0,184 mg
  • Witamina B9 (kwas foliowy)  57 µg
  • Kwas pantotenowy 0,667 mg
  • Wapń  22 mg
  • Żelazo 0,42 mg
  • Magnez 15 mg
  • Fosfor  44 mg
  • Potas   299 mg
  • Sód 30 mg
  • Cynk    0,27 mg
  • Miedź  0,04 mg
  • Mangan 0,16 mg
  • Selen   0,6 µg
  • Fluor    1 µg
  • Fitosterole 18 mg

Kalafior w kuchni




Klasyczna zupa kalafiorowa
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
  • 1 opakowanie mieszanki warzywnej Potlino
  • 1 mały kalafior
  • 5 sporych ziemniaków
  • 5 skrzydełek kurzych
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżeczki domowej vegety
  • 1 łodyżka świeżego lubczyku
  • sól
  • pieprz 
  • 200 ml śmietany 18%
  • posiekany koperek


Wykonanie:
W sporym garnku skrzydełka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez 20 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w  sporą kostkę, wrzucamy do zupy wraz z mrożonymi warzywami i domową vegetą. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy, gotujemy przez parę minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Śmietanę wlewamy do kubeczka. Hartujemy ją kilkoma łyżkami zupy, żeby się nie zważyła  i wlewamy do garnka. Zupę przyprawiamy, mieszamy, posypujemy koperkiem i od razu podajemy.

Komentarze

  1. O jakie cudne zdjęcia. Wczoraj w pracy robiliśmy taka zupkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, miło mi poinformować, że wpis ten ukazał się dzisiaj na portalu PatiCafe.pl, pozdrawiam Patrycja :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz