6/21/2016

Indyjska zupa krem z kalafiora

krem-warzywny-widok-z-gory

 Dziś na blogu zagościła pyszna indyjska zupa krem  z kalafiora z dodatkiem batatów i aromatycznych przypraw. Zupa ma aksamitną konsystencję i delikatny smak. Przygotujecie ją bardzo szybko, a jej smak na pewno Was zachwyci. Serdecznie zachęcam !



Indyjska zupa krem  z kalafiora
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 spory batat
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty warzywnej)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól do smaku
  • gęsty jogurt naturalny
  • świeża kolendra
  • płatki chili do posypania
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. Kalafiora dzielimy na różyczki (dwie różyczki odkładamy na bok) i również przesmażamy. Batata obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy mleczko, chwilę gotujemy. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku. Odłożone różyczki kroimy na plastry i przesmażamy na oliwie.
Zupę podajemy skropioną oliwą, z kleksem jogurtu, posypaną płatkami chili i kolendrą i przyozdobioną plasterkami kalafiora.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Właśnie skończyłam i się zajadam.Pychotka.Polecam gorąco!

    OdpowiedzUsuń