7/04/2014

Sałatka z groszkiem cukrowym, fioletowym kalafiorem i kwiatami ogórecznika

kolorowa-salatka-widok-z-gory

Poczyniłam takie oto kolorowe zakupy. Kalafior ma tak piękny kolor, że postanowiłam wykorzystać go na surowo, żeby nie stracił tego pięknego fioletu. Próbowaliście kiedyś kalafiora na surowo ? Wiem, że niektórzy pomyślą, że oszalałam, ale na prawdę jest dokonały. Zachęcam :-).

Oto więc szybka sałatka z groszkiem cukrowym, fioletowym kalafiorem i kwiatami ogórecznika.



Sałatka z groszkiem cukrowym, fioletowym kalafiorem i kwiatami ogórecznika

Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1/2 fioletowego kalafiora
  • 200 g groszku cukrowego
  • 80 g sera typu bałkańskiego
  • 3 garści rukoli
  • 2 garści kwiatów ogórecznika
  • saszetka oleju Kujawskiego ze smakiem z czosnkiem
  • krem balsamiczny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Groszek myjemy, odcinamy od niego końcówki i gotujemy na parze przez 10 minut. Przelewamy zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Rukolę i kalafiora płuczemy. Listki rukoli możemy porwać na mniejsze części, natomiast kalafiora dzielimy na różyczki.
Ma talerzu układamy listki rukoli, na nie różyczki kalafiora i groszek cukrowy. Ser kroimy w kostkę i układamy na warzywach.
Sałatkę przyprawiamy, skrapiamy olejem i kremem balsamicznym


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Fioletowego kalafiora jeszcze nie jadłam, ładnie prezentuje się w salatce.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego też wpadł mi w oko i od razu pomyślałam o Twoim konkursie !

      Usuń