4/27/2017

Pieczony kalafior z przyprawami

pieczony-kalafior-w-bialym-naczyniu

Dziś w roli głównej pan kalafior ! Poczytajcie ile twarzy ma to apetyczne warzywo i jakie jest zdrowe. Możemy je jeść pod rożnymi postaciami: w zupach, w sałatkach, gotowane lub jako pure, ale chyba najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny jest właśnie pieczony z przyprawami, nutką chili i odrobiną miodu.
Zapraszam 😊.


Parę słów o tym dlaczego warto jeść kalafiora
To jednoroczne warzywo należące do rodziny kapustowatych często gości na naszych stołach, dowiedzmy się więc co dobrego dla naszego organizmu skrywa jego wnętrze. Jego jadalną częścią jest kwiatostan, który z reguły jest w kolorze białym, choć mamy też piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy. Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym.
W kalafiorze znajdziemy znaczne ilości błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru. Ponadto posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu. I co ważne dla osób dbających o wagę ma bardzo małą ilość kalorii.
Warto też wspomnieć, że kalafior jest warzywem ciężkostrawnym, unikajmy więc spożywania go wieczorem. Posiada też właściwości gazotwórcze, dlatego warto go przyrządzać z kminkiem, imbirem czy czosnkiem.

Co można wyczarować z kalafiora ?
Z reguły jadamy go ugotowanego w wodzie (za brzydki zapach, który się z niego wydobywa podczas grotowania odpowiada siarka, możemy go nieco zneutralizować dodając do gotującej się wody mleko) i polanego masłem z tarta bułką, ale to zdrowe warzywo rozwija przed nami wiele innych możliwości. Doskonale smakuje na surowo – tak, tak, to nie pomyłka, koniecznie go spróbujcie w takiej postaci, jest chrupiący i pyszny – w różnych sałatkach czy z dodatkiem dipów. Możemy go też upiec z dodatkiem aromatycznych przypraw lub ugotować na parze. Zdecydowanie polecam tę formę bardziej niż gotowanie w wodzie, podczas którego wypłukujemy z niego sporą ilość jego wartości odżywczych.

Na blogu znajdziecie garść przepisów z kalafiorem w roli głównej:
Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera

Wartości odżywcze surowego kalafiora ( w 100 g)
  • Wartość energetyczna (kcal) 24
  • Tłuszcz 0,3 g      
  • Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g          
  • Sód 30 mg          
  • Potas 299 mg    
  • Węglowodany 5 g          
  • Błonnik 2 g        
  • Cukry 1,9 g        
  • Białko 1,9 g                       
  • Kwas askorbinowy 48,2 mg
  • Wapń    22 mg   
  • Żelazo   0,4 mg
  • Witamina B6   0,2 mg      
  • Magnez  15 mg
-------------------------------------------------------------
Pieczony kalafior z przyprawami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1 spory kalafior
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki miodu

Wykonanie:
Kalafior płuczemy i dzielimy na różyczki. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy kalafiora, mieszamy, tak, aby kalafior był cały obtoczony przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,  kalafiora przekładamy  do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 30 minut.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię kalafior. Pewnie chętnie wykorzystam i tę opcję w swojej kuchni. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam i życzę smacznego :).

      Usuń
  2. A co robimy z miode i oliwa?Mieszamy z przyprawami?

    OdpowiedzUsuń