Rydze smażone na maśle

kapelusze grzybów na talerzu
Rydze smażone na maśle

 
Dziś zapraszam Was na jesienny rarytas, czyli rydze. Dostałam je od przyjaciół i czym prędzej postanowiłam skonsumować.  Cechą rozpoznawczą rydza jest to, że przy uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko, które szybko się utlenia i zmienia kolor na zielony. Ten gatunek grzybów jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnej polskiej kuchni. Rydze najczęściej się marynuje w occie lub smaży na maśle, wybrałam ten drugi sposób. Rydze mają wyborny i wyjątkowy smak, także jedyną przyprawą jakiej się do niego z reguły używa jest sól.
 



grzyby posypane natką pietruszki


Rydze smażone na maśle
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:

  • rydze
  • masło do smażenia
  • sól morska
  • pieprz 
  • natka pietruszki


 

Wykonanie

  • Grzyby płuczemy, usuwamy resztki ziemi i innych zanieczyszczeń. 
  • Osuszamy je ręcznikiem papierowym. Nie mogą być mokre, bo wtedy tłuszcz będzie mocno pryskał. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy rydze kapeluszami do dołu i smażymy przez minutę, półtorej. 
  • Następnie grzyby odwracamy i smażymy kolejne 2 minuty.
  • Na koniec grzyby przekładamy na talerz, solimy, pieprzymy, posypujemy natką i od razu podajemy. 
 


rydze na białym talerzu z widelcem

Komentarze

Prześlij komentarz