4/30/2017

Najprostszy sos pieczarkowy

pokrojone-pieczarki-w-garnku

Dziś na blogu w roli głównej piękna, okrąglutka i bielutka pani pieczarka ! To najpopularniejszy i najczęściej jedzony na świecie grzyb. Pieczarki są uprawiane w pieczarkarnich - co ciekawe, Polska należy do grupy największych producentów tych grzybów na świecie. Cykl hodowlany trwa około sześciu tygodni. Pieczarki możemy także uprawiać w domu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła.
Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą,  z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊.



Parę słów o pysznej pieczarce
Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione są tylko za swoje walory smakowe. Otóż nic bardziej mylnego, dlatego dziś parę słów o pysznej i zdrowej pieczarce.
Pieczarki to najczęściej uprawiane i spożywane grzyby na świecie. Najbardziej popularne są: niewielka pieczarka biała i brązowa pieczarka portobello, która jest większa i ma intensywniejszy smak.
Pieczarki mają sporo prozdrowotnych właściwości, między innymi: utrudniają rozwój komórek nowotworowych -liczne badania wskazują, że lektyny z pieczarek mogą być istotnym składnikiem leczenia wielu nowotworów. Obniżają także poziom trójglicerydów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Warto też wspomnieć, że neutralizują przykry zapach czosnku.

Wartość odżywcza  gotowanych pieczarek (w  100 g)
  • Wartość energetyczna (kcal) 28
  • Tłuszcz 0,5 g      
  • Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g          
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,2 g                                        
  • Sód 2 mg            
  • Potas 356 mg    
  • Węglowodany 5 g          
  • Błonnik 2,2 g     
  • Cukry 2,3 g        
  • Białko 2,2 g        
  • Kwas askorbinowy 4 mg
  • Wapń    6 mg     
  • Żelazo   1,7 mg
  • Witamina D 8 IU              
  • Witamina B6 0,1 mg
  • Magnez 12 mg
  • Fosfor 130 mg

W większości przypadków jemy pieczarki po obróbce cieplnej, choć są i zwolennicy jedzenia pieczarek na surowo. Można je pokroić bardzo cieniutko w plasterki i wykorzystać do zrobienia carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne.
W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku.
Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kilka pomysłów:
-----------------------------------------------------------
Najprostszy sos pieczarkowy
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml śmietany 18%
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki




Wykonanie:
Cebule obieramy, kroimy  w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym maśle.
Pieczarki kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut.
Śmietanę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie wylewamy na patelnię, szybko mieszamy i dusimy pieczarki pod przykryciem przez 10 minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Agata, chciałam Ci podziękować, że ostatnio w Twoich przepisach dodajesz wartości typu sód, potas. Przy moich chorych nerkach to super ułatwienie! Chciałabym takie dane widziećjak najczęściej i chętnie jeszcze zawartość fosforu :) Ale dzięki i tak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo się cieszę, że taka modyfikacja we wpisach przypadła Ci do gustu :). Cieszę się, że mogę Ci w jakiś sposób pomóc. Fosfor dodany :).

      Usuń