12/02/2016

Kapusta z grzybami

kapusta-na-patelni

Miesiąc grudzień jest już z nami... Lada chwilę zaczniemy planować nasze świąteczne menu. W moim domu w czasie wigilijnej kolacji nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Podawana jest zawsze ze smażonym karpiem. Zapraszam po przepis, a przy okazji na parę słów o produktach Ambition, które miałam przyjemność testować w mojej kuchni. Ależ ja uwielbiam te kuchenne gadżety !
We wpisie znajdziecie również małą niespodziankę 😃 .



Marka Ambition to wysmakowana propozycja dla wielbicieli wysokiej jakości rozwiązań  w przystępnej cenie. Miałam przyjemność testować patelnię z linii Taurus z powłoką Teflon™ Platinum Plus oraz nóż Szefa kuchni z przetłoczeniami Kyoto 10 o długości 25 cm. Testy wypadły super, szczególnie przypadła mi do gustu duża patelnia o średnicy 28 centymetrów.
Patelnia linii Taurus wykonana jest z odlewanego aluminium o grubości 5 mm i pokryta jest  powłoką Teflon™ Platinum Plus. Aluminium doskonale przewodzi ciepło, czyniąc gotowanie szybszym i bardziej ekonomicznym. Odlewane aluminium jest niezwykle trwałe, nie deformuje się pod wpływem temperatury. Ze względu na odporne na temperaturę rączki i uchwyt nadają się do używania w piekarniku. W związku z tym można w nich też zapiekać nasze dania do 240 stopni Celsjusza. Takie rozwiązanie sprawdza się również doskonale, gdy chcemy przetrzymać nasze w piekarniku, na przykład w oczekiwaniu na gości.



Wieloma testami została wysoka odporność powłoki na zarysowania. Teflon™ Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na użycie metalowych łopatek, bez ryzyka, że nam porysują powierzchnię patelni. Ten kto gotuje doskonale wie jakie to ważne. Chyba każdemu zdarzyło się odruchowo zamieszać coś na patelni widelcem. 
Grube wielowarstwowe dno jest przystosowane do użycia na wszystkich rodzajach kuchenek, również na tych indukcyjnych. Produkty z linii Taurus są wytwarzane bez użycia kadmu, ołowiu, PFOA, w związku z tym są bardziej przyjazne dla środowiska.
Poza tym, tak z babskiego punktu widzenia, patelnia ma bardzo fajny design i pięknie prezentuje się w kuchni 😊. Bardzo łatwo się myje, ponieważ nic nie przywiera do jej powierzchni. Spokojnie można na niej smażyć przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. I to bardzo cenię !
Teraz parę słów o nożu, przede wszystkim doskonale leży w ręce. Wygodna rękojeść wykonana jest z drewna pakka, która jest mieszanką różnych rodzajów egotycznego drewna. Połączone ze sobą i spasowane pod dużym ciśnieniem gwarantują trwałość użytkowania. Ostrza wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej zapewniającej idealne krojenie na cienkie plastry. Długie na 25 cm ostrze z łatwością pokroi lub posieka nam każdy produkt potrzebny do przygotowania naszego dania.

Uwaga, przed Świętami mam dla Was dobrą wiadomość: otóż specjalnie dla Was, moich czytelników  w sklepie Dajar on-line  czeka 10% zniżki na zakupione produkty marki Ambition. Myślę, że każda gospodyni domowa będzie zachwycona takim wspaniałym prezentem 😍. Zniżka jest ważna do 31 grudnia 2016 roku.


W ramach testów przygotowałam na mojej patelni kapustę z grzybami, wyszła pyszna !
Zapraszam po przepis.

Kapusta z grzybami
Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia
Składniki:
  • 500 g domowej kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mielony kminek

Wykonanie:
Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz