Kapusta z grzybami

kapusta-na-patelni

Miesiąc grudzień jest już z nami... Lada chwilę zaczniemy planować nasze świąteczne menu. W moim domu w czasie wigilijnej kolacji nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Podawana jest zawsze ze smażonym karpiem. Bardzo często ląduje też w pierogach, lub podawana jest z łazankami.
Zapraszam po przepis!



Kapusta z grzybami
Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia
Składniki:
  • 500 g domowej kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mielony kminek


Wykonanie:
Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut.


Komentarze