1/25/2015

Kremowe risotto z szynką i pieczarkami


Dziś na blogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn inaczej. Sami musicie sprawdzić ile Wasz ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać bulion partiami.




 Kremowe risotto z szynką i pieczarkami

Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 3 osób

Składniki:
  • 100 g  szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry
  • 150 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ok. 2,5 szklanek bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 3 łyżki  serka śmietankowego
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starty parmezan
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki. Na koniec wrzucamy szynkę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Dodajemy wtedy serek śmietankowy i dokładnie wszystko mieszamy
Risotto od razu wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Mam całą wielką paczkę arborio i muszę w końcu z tego skorzystać. ;) Natchnęłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, bardzo się cieszę. Smacznego :-),

      Usuń