8/12/2016

Konfitura agrestowa


Różne owocowe konfitury gościły do tej pory na naszym stole: pomarańczowaz jarzębiny z gruszkamiz aroniicytrynowagruszkowawiśniowo-rabarbarowagruszkowo-pomarańczowamorelowa z tymiankiem. W tym roku postanowiłam ją zrobić z czerwonego agrestu. Wyszło pysznie, sam agrest, który jest slodkawo-kwaskowy jest bardzo smacznym owocem. Dwa lata temu posadziłam sobie dwa krzaczki i od tej pory, kiedy owoce mam pod ręką wykorzystuję je w mojej kuchni. Na blogu znajdziecie również czekoladowe ciasto z agrestem i ciasto drożdżowe z owocami lata.




 Konfitura agrestowa
Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania
Składniki:

  • 1000 g czerwonego agrestu
  • 350 g cukru
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki kardamonu


Wykonanie:
Agrest płuczemy i oczyszczamy go z szypułek. Wsypujemy do szerokiego rondla o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie na małym ogniu owoce doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy i smażymy owoce bez przykrycia przez 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Znowu podgrzewamy owoce i smażymy przez 60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i jeśli konsystencja konfitury jest dla nas odpowiednia to przekładamy owoce do suchych i wyparzonych słoiczków. Mocno je zakręcamy i stawiamy do góry nogami.
Jeśli natomiast owoce są jeszcze za rzadkie ponownie je smażymy przez kolejne 30 minut i dopiero wtedy umieszczamy w słoiczkach.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz