7/24/2016

Czekoladowe ciasto z agrestem


Przez Wami puszyste czekoladowe ciasto z agrestem. To odmiana klasycznego ciasta ucieranego, ale przygotowanego z dodatkiem kefiru. Dzięki niemu jest wilgotne i delikatne. Pamiętajcie, aby składniki na ciasto wyjąć z lodówki wcześniej, nie mogą być zimne, bo ciasto się zważy. Muszę przyznać, że dawno nie piekłam nic z agrestem, i to był błąd.  Ciacho wyszło bardzo smaczne, a duet agrest i kakao jest super !






Czekoladowe ciasto z agrestem
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kefiru
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • ok. 500 g agrestu
  • cukier puder



Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Z agrestu usuwamy szypułki.
Masło ucieramy razem  z cukrem, następnie dodajemy jajko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kardamonem i kakao. Dodajemy ją naprzemiennie z kefirem do masy. 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto, a na wierzchu układamy agrest. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka.
Po przeczeniu wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy.
Podajemy posypane cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: