10/09/2013

Konfitura gruszkowa z nutką wanilii


Sezon przetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej.
Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu, dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz wersję konfitury gruszkowej z pomarańczą do słoika. Chodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę !

Konfitura gruszkowa z nutką wanilii

Składniki:
800 g dojrzałych gruszek
200 g cukru
6 goździków
1/2 laski wanilii
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc.
Następnego dnia dodajemy sok z cytryny, goździki, rozkrojoną laskę wanilii i podgrzewamy owoce na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok i prawie się zagotują, wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia.
Ponownie podgrzewamy owoce, smażąc je do uzyskania odpowiedniej konsystencji owoców. Pod sam koniec dodajemy esencję waniliową.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy zakrętkami do dołu.



Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. Wspaniała konfitura, super do deserów i innych słodkości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, nawet nie przypuszczałam, że jest aż tak dobra !

      Usuń
  2. Bardzo fajna konfitura, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale szalejecie , dziewczynki, z tymi zapasami na zimę ! Pysznie się prezentują cała kawałki gruszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, nie robiłam nigdy, Gruszki jedynie w zalewie słodko- kwaśnej do słoików.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń